• 0

3 čuvena filma snimana su na grčkom ostrvu koje srpski turisti rado posećuju

Budući da je na listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a, stari grad Krf je posebno interesantan turistima. Šetnja uskim kaldrmisanim ulicama starog grada umnogome podseća na šetnju Napuljem ili Đenovom

  • 0
Ostrvo Krf

Foto: Shutterstock

Ostrvo spasa, kako su ga nazivali naši preci, zapravo je mnogo više od turističke destinacije za srpske turiste. Stanovnici grčkog ostrva Krf su raširenih ruku dočekali srpsku vojsku i narod nakon Albanske golgote i time učvrstili temelje srpsko-grčkog prijateljstva.

Za razliku od ostalih delova Grčke, ovo ostrvo nikada nije bilo pod turskom vlašću. Njime je vladala Mletačka, a zatim Francuska i Britanija, pa se slobodno može reći da se Krf u velikoj meri razlikuje u odnosu na druga ostrva širom Grčke. Prva škola lepih umetnosti, ali i prvi filharmonijski orkestar, kao i prvi grčki univerzitet osnovani su baš na Krfu, navodi Visitgreece.

Budući da je a listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a, stari grad Krf je posebno interesantan turistima. Šetnja uskim kaldrmisanim ulicama starog grada umnogome podseća na šetnju Napuljem ili Đenovom. Tradicionalna venecijanska arhitektura uočljiva je na svakom koraku. Možda je baš iz tog razloga ta destinacija interesantna filmadžijama iz celog sveta. Upravo tamo su snimani neki od najpoznatijih filmova.

Grčki tajkun (engl. The Greek tycoon)

Osim na Krfu, ovaj film sniman je i na grčkom ostrvu Mikonos i u Atini 1978. godine. Pored Žaklin Biset, u filmu je igrao i Entoni Kvin, kao i Edvard Albert i Džejms Fransikus.

Film „Grčki tajkun“ prati priču o vatrenoj romansi između najpoznatije žene na svetu, Liz Kesidi, nesrećne udovice ubijenog američkog predsednika Džejmsa Kesidija i Tea Tomasisa, najpre seljaka i gusara, a kasnije i milionera.

Ostrvo Krf, Grčka

Foto: Pixabay/erikkarits

Fedora (engl. Fedora)

Radnja filma koji je sniman 1978. godine prati producenta iz Holivuda na putu u Grčku, ne bi li ubedio Fedoru, poznatu filmsku glumicu, koja živi povučenim životom u penziji, da glumi u njegovoj novoj verziji filma o Ani Karenjini.

Njegove pokušaje da stupi u kontakt sa Fedorom sve vreme sputavaju sekretarica, koja je previše zaštitnički nastrojena, zatim njen plastični hirurg, vozač i svi koji su zaposleni u vili u kojoj živi.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Peter Alilunas (@movie_birthdays)

Samo za tvoje oči (engl. For your eyes only)

Film iz edicije o čuvenom agentu 007 sniman je 1981. godine na ostrvu Krf i u Kalambaki, podno manastira Meteora. Pošto je britanski brod za prikupljanje informacija potopljen, Džejms Bond biva poslat da locira izgubljeni uređaj za šifrovanje i tako spreči mogućnost da padne u ruke neprijatelju. Nakon što stigne u Grčku, sarađuje sa ćerkom arheologa, šarmatnom Melinom Havelok, koja pokušava da se osveti za ubistvo svojih roditelja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja