• 0
 ≫ 

Jedna od najpoznatijih građevina u Veneciji prvi put je otvorena za javnost

 ≫ 

Deo planiranih događaja uključuje i haj-tek izložbu, kakva se retko viđa u Veneciji

  • 0
Venecija, renesansna palata, Prokuratie Vekje, Prokuratie Vekje Foto: Shutterstock

Stara prokuratija na trgu Svetog Marka (it. Procuratie Vecchie) izgrađena je početkom 16. veka, tik uz baziliku Svetog Marka, stvarajući formu trga, najpoznatijeg u ovom italijanskom gradu.

Ranije je na tom mestu postojala građevina u neoklasičnom stilu, koja je je uništena u požaru. Upravo je fasada Stare prokuratije jedna od često prikazivanih fotografija Venecije. U njenom prizemlju nalaze se neki od najpoznatijih venecijanskih kafića na Markovom trgu.

Sada, po prvi put, turisti će imati prilike da posete i četvrti i poslednji sprat, te da vide stalnu izložbenu postavku.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/apefrance

Nekada sedište poznate italijanske osiguravajuće kuće i to još od 1832. godine, građevina je u prethodnih pet godina renovirana. Na drugom spratu zgrade su zadržane kancelarije osiguravajuće kuće, dok su na trećem planirane izložbe i drugi događaji otvoreni za javnost. Na četvrtom spratu će biti sedište humanitarne organizacije, koja se bavi pružanjem pomoći ugroženim osobama, uključujući i izbeglice.

Deo planiranih događaja uključuje i haj-tek izložbu, kakva se retko viđa u Veneciji. Umesto da se bavi umetnošću ili istorijom, izložba nazvana „Svet potencijala“ (engl. The world of potential) bavi se društvenim veštinama, uz primenu savremene tehnologije. Eksponati su osmišljeni tako da pobude empatiju kod posetilaca, te uključuju i timske igre. Posebno je zanimljiva jedna vežba, u kojoj posetioci ove izložbe mogu da podignu loptu u vazduh i to samo snagom koncentracije, navodi CNN.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/michelleraponi

Kupovinom ulaznice za ovu izložbu, od čega polovina pripada humanitarnoj organizaciji, čije kancelarije se nalaze u ovoj zgradi, posetioci mogu da uživaju i u kafeu na četvrtom spratu. Sa dve krovne terase pruža se nestvaran pogled prema kupolama bazilike Svetog Marka i čuvenom zvoniku. Iako se sa tih terasa ne može videti trg, pogled osvaja posetioce. Ipak, sa prostorija na poslednjem spratu može se videti deo Venecije, za koji se veruje da ga ne Napoleon nazvao „nacrtana soba Evrope“.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/michelleraponi

Sam prostor Stare prokuratije možda je i najzanimljviji u celoj priči. Tokom renoviranja je poslednji napušteni nivo potkrovlja pretvoren u ogroman niz međusobno povezanih prostorija, sa isprepletanim svodovima od kamena.

Na poslednjem spratu je planiran prostor za sastanke i zajednički rad, iako on neće biti otvoren ni za turiste ni za stanovnike Venecije, već će ga koristiti kompanije i nevladine organizacije koje će boraviti u gradu. Ipak, kafić će biti na raspolaganju svima koji budu posećivali izložbe.

Video: Hiljade ljudi uživalo na karnevalu u Veneciji nakon dve godine pauze: Kostimi su veličanstveni

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja