• 0
 ≫ 

10 najinteresantnijih prodavnica u Evropi: Prosto je nemoguće ne kupiti nešto

 ≫ 

Na evropskom tlu postoji mnogo zanimljivih prodavnica, koje su po mnogo čemu neobične i jedinstvene. Osim suvenira, u njima se prodaju i hrana i piće, ali i farmaceutski i drugi zanimljivi proizvodi

  • 0
Prodavnica, London Foto; Pixabay/hulkiokantabak

Lepote gradova ne ogledaju se isključivo u muzejima i građevinama, odnosno znamenitostima koje uglavnom posećuju turisti. Mnogo se bolje neki grad može upoznati ukoliko se upozna poneki skriveni kutak, poznat uglavnom lokalnom stanovništvu.

Na evropskom tlu postoji mnogo zanimljivih prodavnica, koje su po mnogo čemu neobične i jedinstvene. Osim suvenira, u njima se prodaju i hrana i piće, ali i farmaceutski i drugi zanimljivi proizvodi.

Uprkos svojoj jedinstvenosti, turisti ih često i ne primećuju. Iako, neke od tih prodavnica umnogome odslikavaju kulturu određenog grada i nude posetiocima poseban užitak.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели سكينة (@wanderlust_so)

1. Diagon house, Edinburg

U starom delu Edinburga nalazi se Viktorija ulica, koja važi za jednu od najčešće fotografisanih u celom gradu, navodi Euronews.com. Čak se pominje da je ta ulica korišćena kao inspiracija za „Diagon aleju“ u serijalu o Hariju Poteru.

Jedna od najzanimljivijih prodavnica u ovoj ulici je i „Diagon house“, koja je otvorena baš u vreme obeležavanja 20 godina od objavljivanja prvog dela o Hariju Poteru. U njoj se prodaju sve vrste suvenira iz izmišljenog sveta čarobnjaka, te nema sumnje da ovde ljubitelji tog književnog junaka uživaju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели GlobetrotterGirls (@globetrottergirls)

2. A Pérola do Bolhão, Porto

Svi koji žele da okuse tradicionalne ukuse Portugala, ne bi trebalo da zaobiđu ovu prodavnicu. Jedna je od najpoznatijih u gradu. Otvorena je daleke 1917. godine i posetiocima nudi mogućnost da isprobaju tradicionalne ukuse Portugala.

Upečatljiva je i fasada ove prodavnice prehrambenih proizvoda, na kojoj se mogu videti prikazi dve žene, nalik boginjama koje nose kafu i čaj u rukama.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Au Petit Versailles Du Marais (@aupetitversaillesdumarais)

3. Au Petit Versailles du Marais, Pariz

Luksuzna poslastičarnica u Parizu nalik je minijaturnoj kraljevskoj palati. U kombinaciji sa ogledalima i slikama, uz fenomenalne poslastice, posetiocima nudi jedinstven doživljaj.

4. Neal’s Yard Remedies, London

U zapadnom delu Londona, u blizini Kovent gardena, od 1981. godine nalazi se prodavnica prirodnih, organskih proizvoda namenjenih zdravlju i lepoti. Ušuškana je u dvorištu jedne od građevina.

5. Drury Buildings, Dablin

Irski restoran smešten u samom srcu Kreativnog kvarta Dablina interesantan je najpre po dizajnu prednjeg zida. U velikoj meri podseća na berlinske grafite i često se menja, pa se lako može desiti da već prilikom sledeće posete ulaz u ovaj restoran izgleda potpuno drugačije.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели 't Kaaswinkeltje Gouda (@kaaswinkeltjegouda)

6. ‘t Kaaswinkeltje Gouda, Holandija

Poput sunce žute boje, izgled ove prodavnice sireva i te kako privlači pažnju. Upravo ovde posetioci imaju priliku da kupe i originalni sir „Gauda“, koji se priprema na okolnim farmama prema tradicionalnoj recepturi.

7. Boissonerie, Pariz

Veličanstveni izlog krase prikazi školjski, riba i ostalog morskog sveta. Prvobitno je tu bila ribarnica, a od 1999. godine novi vlasnici su je pretvorili u vinski bar, a sada je restoran, poznat po odličnim gurmanlucima.

8. Fortnum and Mason, London

Jedna od najstarijih robnih kuća koja još uvek radi u Londonu postoji još od daleke 1707. godine. Danas snabdeva engleski dvor namirnicama i čajem.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Peggy Porschen (@peggyporschenofficial)

9. Peggy Porschen Cake Company, London

Među zanatskim radnjama u britanskoj prestonici izdvojila se i ova poslastičarnica. Osim po poslasticama izrađenim prema tardicionalnim receptima, poznata je i po vrlo zanimljivom, kitnjasto ukrašenom izlogu.

10. Paris Jazz Corner, Pariz

Omiljena prodavnica među ljubiteljima džeza u Gradu svetlosti i ljubavi, prepoznatljiva je po svetloplavoj boji spoljašnjih zidova. Izuzev ploča džez izvođača, u njoj se mogu kupiti i zanimljive knjige i publikacije o tom muzičkom pravcu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja