• 0
 ≫ 

Nad moštima Svetog Stefana u Koporinu parovi se mole za potomstvo

 ≫ 

Iako despot Stefan Visoki nije imao potomstvo, veruje se da molitve nad njegovim moštima pomažu parovima da se ostvare kao roditelji

  • 0
Manastir Koporin - Velika Plana Foto: Ivan Strahinić

U pitomoj dolini Koporinskog potoka, na obodu Velike Plane, nalazi se manastir Koporin, izgrađen u vreme vladavine Stefana Lazarevića.

Manastir je 1979. godine proglašen nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja u Srbiji.

Iako istorija ne beleži tačnu godinu kada je Koporin podignut, veruje se da je izgrađen u spomen na oslobođenje despotove sestre Olivere koju je uspeo da izbavi iz harema turskog sultana.

Glavna crkva posvećena je Svetom Stefanu, gde se nalazi i kivot sa moštima ovog svetitelja.

Iako je crkva posle Velikog bečkog rata bila opljačkana, a u ruševnom stanju ostala do 1880. godine, ostalo je zapisano da su vernici i pre obnove dolazili u Koporin da se mole Svetom Stefanu; probijali su se kroz šiblje i granje i molili se na mestu na kome su kasnije pronađene mošti Svetog despota Stefana i gde se sada nalazi njegov kivot.

U neposrednoj blizini manastira nalazi se izvor za koji mnogi veruju da je lekovit. Po legendi, na mestu gde se izvor nalazi pao je ranjeni konj despota Stefana, ali čim se napio vode ozdravio je, pa je despot u znak zahvalnosti na tom mestu podigao obeležje.

Vodu sa ovog izvora obavezno nose svi koji dođu da posete manastir, a posebno bračni parovi koji se u Koporinu, nad moštima Svetog Stefana, mole za dobijanje potomstva. Iako Sveti Stefan nije imao potomstvo, veruje se da molitve nad njegovim moštima pomažu parovima da se ostvare kao roditelji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja