• 1
 ≫ 

U Portugalu je jedno od najboljih mesta na svetu za ljubitelje posmatranja neba noću

 ≫ 

U toku dana, tokom vožnje se pruža neverovatan pogled prema okolini. Ipak, pravi spektakl nastaje kada sunce počinje da zalazi. I ne samo da je ova planina popularna zbog posmatranja zlatnih zalazaka sunca, nego je posebno atraktivna za ljubitelje zvezdanog neba

  • 1
Alentejo, Portugal Foto: Pixabay/pexels

Mesto na kome se nalazi portugalska Planina zvezda smatra se jednim od najmanje zagađenih regiona u Evropi. Uživanje u regionu Alentejo najlepše je u toku noći, kada se nebo nad njim može videti u svoj svojoj lepoti.

Dugačak, vijugavi put vodi do najviše planine u Portugalu. Za razliku od mnogih drugih planina, ovde se lako može dovesti do samog vrha. Uzdiže se na nadmorskoj visini od 1.993 metra i simbolično je nazvan Torre, što znači kula, mada ga svi poznaju pod nazivom Sera da Estrela, odnosno Planina zvezda.

U toku dana, tokom vožnje se pruža neverovatan pogled prema okolini. Ipak, pravi spektakl nastaje kada sunce počinje da zalazi. I ne samo da je ova planina popularna zbog posmatranja zlatnih zalazaka sunca, nego je posebno atraktivna za ljubitelje zvezdanog neba.

Alentejo, Portugal Foto: Pixabay/iandachs

Zahvaljujući rezervatu „Dark sky Alqueva“, koji se prostire na čak tri hiljade kvadratnih kilometara, Portugal je tokom prethodne decenije ovenčan priznanjem za jedno od najboljih mesta na svetu za ljubitelje posmatranja neba u toku noći. Ovaj rezervat nalazi se u regionu Alentejo i od 2011. godine je zvanično proglašen za prvu turističku destinaciju „Starlight“, od strane istoimene fondacije, koja se bavi promocijom nauke i turizma i podržana je od strane UNESCO-a.

Sa razlogom je stekao to priznanje, budući da u proseku ima 286 noći godišnje bez oblaka i da je prisutan nizak nivo zagađenja. Zato se nebo nad regionom Alentejo smatra možda i najtamnijim na teritoriji cele zemlje.

Upravo je taj rezervat i polazna tačka za tročasovno putovanje, koje posetioce vodi kroz neke od najmanje zagađenih područja čitave Evrope. Osim izložbi astrofotografija, u lokalnoj opservatoriji se posetiocima nudi i mogućnost posmatranja zvezda.

- Portugal se budi pred ovim izuzetno jedinstvenim i vrednim prirodnim resursom, koji je dugo bio potcenjen – izjavio je za BBC Miguel Klara, vodič i zvanični fotograf „Dar sky Alqueve“, koji u slobodno vreme fotografiše prirodne fenomene na nebu, golim okom nevidljive.

- Da biste dobili dobre fotografije, potrebni su vrlo specifični uslovi. Srećom, ovde imamo odlično vreme, vrlo malo oblačnosti i nedostatak zagađenja ili gust vazdušni saobraćaj, što ovo područje čini savršenim za snimanje neba. Za razliku od obalskih područja koja su prilično razvijena, ovde nema takvih vrsta ometanja, što značajno olakšava uživanje u svetlosnim izvorima koje nudi svemir.

Alentejo, Portugal Foto: Pixabay/antoniokarmos

Opservatorija „Cumeada“ otvorena je svake noći od utorka do subote tokom cele godine. Posetioci mogu da posmatraju Mesec i Sunce, ali i zvezde uz pomoć teleskopa.

Na ovom putu posebno je atraktivan lokalitet za koji se smatra da je najmanje hiljadu godina stariji od čuvenog Stounhendža. Na Putu tamnog neba, kako se često ova staza naziva, nalazi se Almendres Cromlech, najveći spomenik Pirinejskog poluostrva iz perioda praistorije. S obzirom na to da se nalazi na otvorenom, može se posetiti u bilo koje doba i dana i noći. Posebno je zadivljujući pod bledim mesečevim sjajem.

Iako se smatra da je izgrađen najmanje hiljadu godina pre Stounhendža, ovaj praistorijski lokalitet nije privukao značajnu pažnju javnosti, sve do 1964. godine.

- Ovaj kameni krug organizovan je na vrlo složen način – rekla je Maria Karvalja, lokalni vodič i eksperimentalni arheolog i dodala da je kamenje na ovom lokalitetu postavljeno na mnogo kompleksniji način nego u Stounhendžu.

Alentejo, Portugal Foto: Pixabay/iandachs

- Da bi otkrili kada je ravnodnevica, graditelji su proveli godine posmatrajući izlazak i zalazak Meseca i Sunca, što sugeriše da je u pitanju bilo stalno, a ne nomadsko stanovništvo. To nam u suštini pokazuje početak bavljenja poljoprivredom, a lokaliteti poput ovoga pokazuju da su ljudi od najranijih dana gledali u nebo, ne bi li dobili željene odgovore. Zatim, u periodu velikih geografskih otkrića, portugalski moreplovci su koristili upravo zvezde da im pokažu put u novi svet. Zanimljivo je da danas izgleda da imamo ponovo interesovanje za svemir i njegove tajne.

Lokalno stanovništvo na Putu tamnog neba i dalje živi kao i u prošlosti, ali ipak postoje indicije da se region razvija u turističkom smislu. Formirana je i mreža vlasnika smeštaja, nazvana Put tamnog neba Alqueva (engl. „Dar sky Alqueva“).

- Mnogi sada ostaju otvoreni i van špica sezone, nude kasno vreme za prijavljivanje i primaju goste tokom cele noći. Takođe imaju fleksibilne opcije za ketering i upakovane obroke, koje gosti mogu da nose na izlete – objasnila je Apolonija Rodrigez, osnivač „Dar sky Alqueva“, dodajući da se radi i na obogaćivanju ponude zanimljivih aktivnosti, u vidu degustacije vina na mesečini, noćne vožnje kanuom ili vikend festivala poznatih kao „zvezdane žurke“.

Video: Portal u podvodni svet, prolaz u mističnu dimenziju: Zavirite u najneobičnije jezero na svetu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari