• 0
 ≫ 

Zašto treba barem jednom posetiti ova 3 grčka ostrva za Vaskrs?

 ≫ 

Uz grčka ostrva Hidru i Hios, Krf se svrstava u destinacije koje naročito vredi posetiti u toku vaskršnjih praznika

  • 0
Uskrs, Vaskrs, ostrvo Krf, Grčka

Foto: Shutterstock

Svako ko želi da doživi proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, koju će pamtiti, gotovo izvesno, celog života, treba da poseti grčko ostrvo Krf. Ostrvo spasa, kako su ga još nazivali naši preci, koji su prošli Albansku golgotu, prema mitovima, posvećeno nimfi Kerkiri, poznato je i po neobičnoj proslavi Vaskrsa.

Uz grčka ostrva Hidru i Hios, svrstava se u destinacije koje naročito vredi posetiti u toku vaskršnjih praznika. Iako je Vaskrs na Krfu mnogo češće pominjan, ništa manje nisu zanimljive proslave ovog praznika na Hiosu i Hidri.

Simboličan rat raketama između dve parohije na ostrvu Hios, čini proslavu najvećeg hrišćanskog praznika posebnom. Takozvani epitaf, koji simbolizuje telo Hristovo, bogato je ukrašen mirisnim cvećem i posebno je zanimljvo to što se, za razliku od drugih delova zemlje, u kojima je izložen u crkvi, na ostrvu Hidra unosi u more. Simbolično paljenje lutke u obliku Jude takođe je jedna od specifičnosti vaskršnje proslave na ovom ostrvu.

Uskrs, Vaskrs, ostrvo Krf, Grčka

Foto: Shutterstock

Zašto je Vaskrs na Krfu tako poseban?

Razlog zbog kog se proslavljanje vaskrsenja Hristovog na ostrvu Krf izdvaja jeste običaj, po kome je ovo grčko ostrvo karakteristično. Ne samo zato što se takozvani bidoni, u crveno obojeni ćupovi od keramike bacaju sa balkona, nego i zato što proslava Vaskrsa na Krfu traje nekoliko dana, a prati je i običaj poznat kao mastela.

Povorka posvećena Svetom Spiridonu, zaštitniku Krfa, predstavlja uvod u proslavljanje Vaskrsa. Nedelju dana pre Vaskrsa, na praznik Cveti, povorka posvećena ovom svecu se kreće gradom Krfom. Zvuci brojnih krfskih orkestara odzvanjaju ostrvom, a meštani tako odaju počast svecu, koji je u prvoj polovini 17. veka zaštitio njihove pretke od epidemije kuge.

Uskrs, Vaskrs, ostrvo Krf, Grčka

Foto: Shutterstock

Na Veliki petak se iznose epitafi iz svih crkava. Iz crkve na Novoj tvrđavi, posvećene Bogorodici Spileotisani, tradicionalno se prvo iznosi epitaf, pa onda iz svih ostalih, da bi se sve povorke sastale u centru grada Krfa. Uveče, u 22 časa po lokalnom vremenu se iznosi epitaf iz Krfske mitropolije. Uz svuke orkestra Filharmonije, sva svetla na glavnom trgu u gradu Krfu poprimaju ljubičastu boju, koja simbolizuje žalost za stradalim Hristom.

Običaj zbog koga je Vaskrs na Krfu tako poseban vezan je za Veliku subotu. Mnoštvo u crveno obojenih ćupova, koji su izrađeni od gline, tada se bacaju sa balkona.

Uskrs, Vaskrs, ostrvo Krf, Grčka

Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko teorija u vezi sa ovim običajem. Prema jednoj od njih, tako se simbolično izražava protest zbog Judine izdaje. Prema drugoj, na taj način ljudi teraju maler, odnosno sve ono negativno što im se dogodilo od prethodnog Vaskrsa, teraju od sebe i svoje porodice.

Prisutno je i tumačenje koje je vezano za antičku Grčku. Naime, smatra se da su Stari Grci baš u aprilu obeležavali početak novog proleća, te da su zbog nastupajućeg početka poljoprivredne sezone baš u to vreme bacali iz kuće sve voće i povrće koje su čuvali od prethodne sezone.

Bilo kako bilo, iako i dalje postoji nekoliko teorija o nastanku ovog običaja, nema sumnje da je on i više nego zanimljiv i da svima dugo ostaje u sećanju.

Uskrs, Vaskrs, ostrvo Krf, Grčka

Foto: Shutterstock

Međutim, to ipak nije sve, jer se na Krfu u vreme uskršnjih praznika odvija još jedan, posve neobičan i zanimljiv običaj.

Na mestu gde je ranije bio centar trgovine na ostrvu, nekoliko sedmica pre Vaskrsa postavlja se takozvana mastela, odnosno posuda od drveta, koja se kasnije puni vodom. Sve do Vaskrsa bi trebalo da svaki prolaznik ubaci novčić u tu posudu, kako bi osigurao svoju sreću.

Na Veliku subotu, nakon što bude završena litrugija, običaj je da odabrani stanovnik tog dela grada iznenada uhvati jednu osobu i ubaci je u mastelu. Na taj način će uspeti da osigura dobitak, u vidu svih novčića koji su se u posudi do tada našli. Sve je to, naravno, praćeno navijanjem i veseljem prisutnih.

Video: Jato delfina oduševilo Zaliv? Kraj ostrva Gospe od Škrpjela primećeni razigrani morski sisari

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja