• 0
 ≫ 

5 atrakcija koje ne treba propustiti na ostrvu koje je dočekalo naše pretke

 ≫ 

Za srpske turiste je nezaobilazni deo tokom boravka na Ostrvu spasa, kako su ga naši preci nazivali, poseta ostrvcetu Vido i Srpskoj kući u gradu Krfu

  • 0
Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/giem36

U srcu svakog srpskog turiste posebno mesto zauzima ostrvo Krf. Iako ga posećuju najpre zbog uživanja na nekoj od fenomenalnih plaža, mnogi biraju ostrvo posvećeno nimfi Kerkiri zbog činjenice da je bilo utočište našim precima, nakon Albanske golgote.

Glavni i istoimeni grad ostrva, posebno je interesantan za obilazak zbog brojnih atrakcija. Ništa manje zanimljiv nije ni Zaliv ljubavi, Mišije ostrvo, odnosno Pontikonisi i Paleokastrica.

Mada, za srpske turiste je nezaobilazni deo tokom boravka na Ostrvu spasa, kako su ga naši preci nazivali, poseta ostrvcetu Vido i Srpskoj kući u gradu Krfu.

Ostrvo Krf, Grčka Foto: Pixabay/etheriel

1. Zaliv ljubavi

Poznat i kao Kanal ljubavi, nalazi se u severnom delu ostrva, nadomak mesta Sidari. Iako je u pitanju zaliv, zbog položaja, more je za koji stepen hladnije nego u drugim delovima ostrva, a česti su i jaki vetrovi.

Uprkos tome, mnogi koji su čuli za legendu, vezanu za Zaliv ljubavi, pokušavaju da ga preplivaju. Ako to učine sami, legenda kaže da će uskoro upoznati ljubav svog života. A ako Zaliv ljubavi uspeju zajedno da preplivaju, prema lokalnoj legendi, ostaće zauvek zajedno.

2. Pontikonisi

Jedan od simbola ostrva Krf jeste i Mišje ostrvo, koje se nalazi u blizini glavnog grada. Na ovom malenom ostrvu, bogatom zelenilom, nalazi se i crkva izgrađena tokom 13. veka. Smatra se da naziv Pontikonisi, odnosno Mišje ostrvo, duguje upravo maloj površini.

ostrvo vido, mauzolej, plava grobnica Foto: telegraf.rs

3. Ostrvo Vido

Izlet do ovog ostrvceta, na kome se nalazi mauzolej u kome se čuvaju kosti stradalih srpskih vojnika nakon povlačenja preko Albanije, za mnoge naše turiste je jedinstveno iskustvo i razlog zbog koga biraju baš ostrvo Krf za letovanje.

Poznato je da su u more oko ovog ostrva spuštana tela stradalih srpskih ratnika, nakon što na Vidu više nije bilo mesta za sahranjivanje njihovih zemnih ostataka. U spomen na to je srpski pesnik Milutin Bojić zapisao stihove „Plave grobnice“.

Izuzev mauzoleja, na Vidu se nalazi i spomenik stradalima u obliku krsta.

Ostrvo Krf Foto: Shutterstock

4. Grad Krf

Osim starog dela glavnog grada ostrva Krf, gde god krenete, naići ćete na neku znamenitost. Svakako ne treba propustiti posetu crkvi posvećenoj Svetom Spiridonu, zaštitniku ostrva, kao ni šetnju uskim, kaldrmisanim ulicama.

5. Planina Pantokrator

Na nadmorskoj visini od 900 metara nalazi se ova planina, čiji vrh je ujedno i najviši na celom ostrvu. Izuzev manastira, na vrhu planine Pantokrator, sa koje se pruža fenomenalan pogled na celo ostrvo i susednu albansku obalu, nalazi se i kafić, kao stvoren za uživanje svih posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja