• 0
 ≫ 

10 mesta u Australiji koja su po mnogo čemu fascinantna: Blaga zemlje koja obuhvata osam klimatskih zona

 ≫ 

U želji da približi lepote i atrakcije ove zemlje, sajt Lonely Planet pripremio je vodič, u kome su se našle najznačajnije znamenitosti Australije

  • 0
Australija, Sidnej Foto: Pixabay

Sa površinom nešto većom od 7,6 miliona kvadratnih kilometara, Australija obuhvata osam klimatskih zona i tri vremenske zone.

U želji da približi lepote i atrakcije ove zemlje, sajt Lonely Planet pripremio je vodič, u kome su se našle najznačajnije znamenitosti Australije. Nakon što su na jednom mestu sabrali sva zanimljiva mesta, zamolili su pisce, urednike i dizajnere iz Australije da izdvoje njihova omiljena mesta. Zatim su svi ti predlozi dati na glasanje stručnjacima za putovanja i članovima zajednice sajta, navodi The Guardian.

Na listi 20 najboljih mesta za obilazak u Australiji našle su se i ove atrakcije.

Veliki koralni greben, Australija Koralni greben kod australijskog ostrva Heron. Foto: Wikimedia Commons/catlinseaviewsurvey.zenfolio.com

1. Uluru

Posmatranje izlaska i zalaska sunca na ovom mestu, jedno je od nezaboravnih iskustava. Monolitna stena duga 3,6 kilometara uzdiže se na visini od 348 metara, a nalazi se na 867 metara nadmorske visine. Dimenzije dovoljne da impresioniraju posetioca, kao i činjenica da je to što vide tek jedna trećina monolitne gromade, budući da su dve trećine ukopane u tle.

Sveta mesta Aboridžina nalaze se na celom području i poseta njima usklađena je sa lokalnim zakonom, sa kojim bi se prethodno trebalo upoznati. Sve to dodatno doprinosi mističnosti ovog mesta.

Na oko kilometar udaljenosti nalazi se Kulturni centar Uluru-Kata Tjuta. Eksponati su usmereni uglavnom na Tjukurpu, aboridžinski zakon, ali i na prikazivanje običaja i religije Aboridžina, te na istoriju samog područja.

Veliki koralni greben Foto: Pixabay.com

2. Veliki koralni greben

Jedan od najdragocenijih ekosistema na našoj planeti, Veliki koralni greben je vidljiv iz svemira. Iako se trenutno suočava sa brojnim pretnjama, koje mogu ugroziti njegovo postojanje, Veliki koralni greben je i dalje dom za više od 600 vrsta korala i drugih morskih organizama.

Kulturni značaj koji ima ogleda se u vezama brojnih starosedelačkih grupa, koje su tu prisutne više od 60 hiljada godina.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Wenpei Hou (@houwenpei)

3. Veliki okeanski put

Dugačak 243 kilometra, ovo nije običan put. Jedan je od najtraktivnijih u svetu baš zbog pejzaža koji ga okružuju. Možda najinteresantniji deo ovog puta predstavlja onaj koji vodi kroz područje Nacionalnog parka Grejt Otvej. Ništa manje zadivljujuć nije ni pogled na okean, koji se pruža sa većeg dela puta.

4. Staza Tri rta

Dok posetioci prelaze oštre litice koje se uzdižu iznad mora u Nacionalnom parku Tasman, uvideće sve lepote staze Tri rta. Ljubitelji pešačenja i prirode ovde mogu na svakom koraku da uživaju. Iako je staza opisana kao adekvatna za posetioce svih uzrasta i sposobnosti, preporučuje se ipak prethodno iskustvo.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Broome, Kununurra & Karratha (@aviairwa)

5. Bungle Bungles

Najbolji primer konusnog kraškog peščara u svetu nalazi se na području Nacionalnog parka Purnululu, kolokvijalno poznate kao Bungle Bangles (Bangl Bangls). Ove kupaste formacije u obliku košnica nastajale su milionima godina.

6. Nacionalni park Deinčri

Najstarija tropska prašuma na planeti nalazi se na listi Svetske baštine UNESCO-a i deo je Nacionalnog parka Deinčri (Daintree). Deo na kome se prašuma „susreće“ sa Velikim koralnim grebenom važi za nainteresantniji.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Aircalin (@aircalin)

7. Sidnej tokom „Vivid festivala“

Svake godine se ovaj neobični festival vizuelnih umetnosti održava u Sidneju. Upravo tada je najbolje posetiti grad i uživati u umetničkim prikazima različitih slika, uz pomoć laserskih zraka na brojnim građevinama.

Ove godine će festival biti održan u periodu od 27. maja do 18. juna.

Australija Wentworth Falls Blue Mountains, plave planine Foto: Shutterstock

8. Vilsons Prom

Na najjužnijoj tački australijskog kontinenta nalazi se ovaj nacionalni park (Wilsons Prom), koji zauzima površinu od oko 305 kvadratnih kilometara. Brojne su pešačke staze različite težine namenjene posetiocima. Posebno je fascinantna ona koja vodi do vrha planine Oberon, sa koga se pruža neverovatan pogled.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Sharlean Stead McNamara (@shar11_sharmcnamaraphysio)

9. Nacionalni park Kakadu

Svrstava se među najveće nacionalne parkove na svetu, a posebno je zanimljivo posetiti ga zbog bogate istorije. Ostaci umetnosti starosedelačkog stanovništva, u vidu crteža na kamenju, koji su na području ovog nacionalnog parka otkriveni, stari su više od 20.000 godina.

10. Zaliv Vajnglas (Wineglass)

U centralnom delu Nacionalnog parka Frejsajn (Freycinet) nalazi se najpoznatija plaža Tasmanije. Beli pesak i rtovi od ružičastog granita, prošarani narandžastim lišajevima, uz tirkiznu boju mora, dovoljan su razlog da ovaj zaliv bude jedno od mesta koje vredi videti.

Video: Udarilo je na agresiju: Australijanka se odvalila od rakije sa babom svog dečka Srbina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja