• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Melburn je najzabavniji grad najmanjeg kontinenta na svetu: A njegov Zoo vrt je specifičan, a evo i po čemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev prijatnih klimatskih karakteristika, koje na području Melburna preovlađuju, grad je poznat i po bogatoj kulturnoj i umetničkoj sceni, te izvrsnoj gastronomskoj ponudi

  • 0
Melbourne, Australia, Melburn, Australija Foto: Shutterstock

Iako je Kanbera glavni grad najmanjeg svetskog kontinenta, Sidnej i Melburn su u turističkom smislu daleko poznatiji australijski gradovi.

Ipak, glavni grad australijske države Viktorija smatra se svojevrsnom kulturnom prestonicom čitavog kontinenta.

Izuzev prijatnih klimatskih karakteristika, koje na području Melburna preovlađuju, grad je poznat i po bogatoj kulturnoj i umetničkoj sceni, te izvrsnoj gastronomskoj ponudi. Zato i ne čudi što ga, kako navodi „Ausweekendescapes“ prati epitet najzabavnijeg grada u čitavoj Australiji. Svemu tome treba dodati i odličnu ponudu noćnog života, ali i obilje interesantnih prodavnica.

Botanička bašta, ali kraljevska

Polovinom 19. veka je u Melburnu osnovana Kraljevska botanička bašta Viktorije. Zelena oaza ovog grada leži na reci Jara i zauzima površinu nešto manju od 40 hektara.

Arhitektura u Melburnu Foto: Telegraf.rs

Osim toka reke, koji je sastavni deo bašte, tu su i jezero, travnjaci i obilje zelenila. Upravo zato se područje botaničke bašte u Melburnu smatra odličnom opcijom ne samo za ljubitelje prirode, nego i za one koji žele da uživaju u šetnji.

Čak oko 8.500 biljnih vrsta se mogu videti u okviru Kraljevske botaničke bašte Viktorije. Izuzev ruža, sukulenata i brojnih vrsta drveća, naročito je atraktivan živi svet koji je karakterističan za prašumska područja.

Uz obalu pomenute reke nalazi se još jedna zelena oaza Melburna. Park „Alexandra Gardens“ nudi ne samo uživanje u šetnji lepo uređenim stazama, već i fenomenalan pogled na sam grad. Izuzev igrališta namenjenih mališanima, ovaj park krije i mnoštvo mesta za piknik.

Zabava za najmlađe

Kao neizostavni deo posete ovom australijskom gradu za mališane izdvaja se Zoološki vrt. Osim životinja koje su, slobodno se može reći, uobičajeni stanovnici zooloških vrtova širom sveta, ovaj u Melburnu se razlikuje.

Arhitektura u Melburnu Foto: Telegraf.rs

Budući da je koncipiran tako da se zalaže za borbu protiv ugroženosti, ali i izumiranja divljih životinja, to se u njemu mogu videti i koale, recimo, ali i druge životinjske vrste koje inače obitavaju u divljini.

Izgrađena 1863. godine, opservatorija u ovom australijskom gradu takođe je jedna od atraktivnih lokacija, posebno za najmlađe. Počev od 90-ih godina prošloga veka deo je nacionalne baštine zemlje i o njoj brigu vodi Kraljevska botanička bašta Viktorije. I mada od 1945. godine ne obavlja „službene Vladine dužnosti“, opservatorija u Melburnu je značajna najpre zato što posetiocima nudi priliku da se bliže upoznaju sa istorijom same države Viktorija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda jedan prosečan dan u Melburnu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja