• 0
 ≫ 

Ovaj italijanski grad će biti domaćin prestižnog evropskog muzičkog takmičenja

 ≫ 

Okružen Aplima, ovaj grad ima francuski šmek, a istorijski je poznat kao dom italijanske kraljevske rezidencije. Torino je poznat i po automobilima marke „Fiat“, kafi „Lavazza“ i čuvenom slatkišu „Nutela“, koji se proizvodi u blizini

  • 0
Italija Torino Fičer

Foto-montaža: Shutterstock

Nakon prošlogodišnje pobede Italije ne takmičenju „Evrovizija“, ovogodišnje takmičenje bi trebalo da bude održano u gradu Torinu.

Okružen Aplima, ovaj grad ima francuski šmek, a istorijski je poznat kao dom italijanske kraljevske rezidencije. Torino je poznat i po automobilima marke „Fiat“, kafi „Lavazza“ i čuvenom slatkišu „Nutela“, koji se proizvodi u blizini.

Zbog povoljnih klimatskih karakteristika, u Torinu može biti veoma toplo, čak i u proleće. Planine koje ga nadvisuju, ujedno ga i štite od vetrova. Ipak, to znači da u toku leta može biti izuzetno vrelo u gradu.

Italija Torino

Foto: Shutterstock

Zanimljivosti u Torinu

Simbol Torina, Mole Antonelliana prvobitno je zamišljena kao jevrejska sinagoga. Danas do terase ove visoke građevine vodi panoramski lift. Oni malo hrabriji mogu se popeti stepenicama do samog vrha i uživati u pogledu na grad.

U samom centru nalazi se prostrani Valentino park. Odlično je mesto za piknik i vožnju biciklom. U njemu se nalazi i „Borgo“, mini srednjevekovni grad.

Vidikovac Monte dei Cappuccini mesto je koje ne treba propustiti prilikom posete Torinu. Nadomak vidikovca se nalazi crkva, izgrađena u periodu kasne renesanse.

Muzej automobila, Muzej bioskopa, ali i Egipatski muzej nalaze se u ovom gradu. Egipatski muzej je posebno interesantan ljubiteljima istorije i drevne egipatske kulture, budući da sadrži najbogatiju kolekciju artefakata van područja Egipta.

Italija Torino

Foto: Shutterstock

Jedna od odlični alternativa za bolje upoznavanje ovog italijanskog grada jeste i iznajmljivanje bicikala i uživanje u vožnji. Brojna su mesta na kojima se mogu iznajmiti bicikli u Torinu, a postoji i namenska aplikacija. Jedna od interesantnijih biciklističkih staza vodi duž reke Po.

I na kraju, gastronomska ponuda...definitivno je ono što ne treba propustiti. Pica poznata kao Fla farinata jedinstvena je za ovaj grad, a priprema se od brašna od slanutka, navodi Euronews.com. Ništa manje zanimljv nije ni slatkiš, poznat kao Đanduioti, čokolada sa lešnicima, karakterističan za ovu oblast Italije. Podrazumeva se da italijanski espreso ne treba propustiti, tim pre što je Torino poznat po proizvodnji čuvene marke kafe, koja se konzmira širom sveta.

Video: Telegraf na koncertu Maneskina u Veroni: Ludnica na tribinama i na bini

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja