• 0
 ≫ 

Po legendi, Eva je bacila ukradeni limun iz Raja baš na ovom mestu

 ≫ 

Za razliku od španskog, italijanskog ili korzikanskog, zvanično priznata vrsta limuna iz Mentona karakteristična je po blagom ukusu, okruglom obliku i kvrgavoj kori, ali i veličini, budući da je krupniji od pomenutih

  • 0
Francuska Menton Fičer Foto-montaža: Shutterstock

Nekada najveći region za uzgoj limuna u Evropi, Menton je tokom minulih vekova zabeležio nagli pad proizvodnje. Međutim, u poslednje vreme sve veći broj proizvođača uočava potencijal ovog voća.

Da bi se stvorila jasna slika o tome koliko su stanovnici francuskog primorskog grada Mentona vezani za limun, dovoljno je znati jednu od lokalnih legendi.

Kada je Eva proterana iz Raja, ubrala je limun, kako bi ga ponela sa sobom. Legenda dalje kaže da ju je Adam, u strahu od večne osude, molio da ga baci. Iako je Eva prihvatila njegovu molbu, odlučila je da će baciti limun samo tamo gde ona želi. I tako je pronašla mesto, u zalivu Garavan. Baš tamo gde su Alpi razdvojeni od vode i to tek toliko da u Mentonu stvore idealne uslove za uzgoj limuna.

Legendu je naravno nemoguće potvrditi, ali se ne može nikako opovrgnuti činjenica da je simbolika rajskog limuna duboko utkana u tradicionalni folklor grada, koji broji oko 30.000 stanovnika. Tome ide u prilog i podatak da mnoge lokalne firme za svoj simbol uzimaju upravo limun.

Tokom februara meseca, kada se u gradu odvija festival u slavu limuna – Fete du Citron, broj posetilaca biva dvostruko veći od broja stanovnika. Tada se proslavlja istorija i kultura uzgoja citrusa u regionu i to pre svega mentonskog limuna.

Francuska Menton Foto: Shutterstock

Za razliku od španskog, italijanskog ili korzikanskog, zvanično priznata vrsta limuna iz Mentona karakteristična je po blagom ukusu, okruglom obliku i kvrgavoj kori, ali i veličini, budući da je krupniji od pomenutih.

Posebno su zanimljive „skulpture“ izrađene od plodova limuna uglavnom, koje se mogu videti tokom ovog neobičnog festivala. Za razliku od drugih festivala u Francuskoj, tokom ovoga bivaju angažovani radnici državnih službi za izradu kreacija od limuna.

Nakon dve godine, zbog pandemije korona virusa, festival posvećen limunu ponovo je organizovan i ove godine. Nazvan „Opera i plesovi“, predstavio je brojne izvođače, ali i kreacije od limuna u vidu Simbe, Kan-Kana i drugih junaka.

Mada je Menton ranije bio najveći proizvođač limuna, danas je ostalo tek oko 15 proizvođača. Paradoksalno, za pripremu svih ovih kreacija uvozi se trenutno španski limun.

Francuska Menton Foto: Shutterstock

- Godišnja proizvodnja limuna u Mentonu je između 100 i 120 tona. U ovom periodu potrebno nam je između 150 i 180 tona limuna i pomorandži. Dakle, proizvodnja limuna u Mentonu ne bi bila dovoljna ni za festival – izjavio je gradski direktor tehničkih službi, Kristof Gijena za BBC, dodajući da se voće po završetku festivala prodaje po sniženim cenama.

Francuska Menton Foto: Shutterstock

Izuzev biblijske legende, priča o usponu i padu proizvodnje limuna dokumentovana je još od 15. veka, kada je na francusko tle pristigao iz Španije. Vrlo brzo se ova kultura prilagodila umerenoj mikroklimi koja preovlađuje na području Mentona. Do kraja 18. veka procenjuje se da je oko milion tona limuna bila godišnja proizvodnja.

Francuska Menton Foto: Shutterstock

- Od 17. do 19. veka je limun zaista bio bogatstvo grada Mentona. Limun se izvozio sve do Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Bila je to proizvodnja svetskih razmera – izjavio je Dejvid Ruso, direktor Mentonovog odeljenja za nasleđe.

Smanjenje proizvodnje limuna počelo je pred kraj Francuske revolucije, kada su ukinuti zakoni koji su proizvođače iz Mentona štitili od konkurencije iz drugih regiona zemlje. Naredni udarac je usledio tokom 19. veka, kada su britanski turisti počeli da posećuju ovu destinaciju u toku zime. Počeli su da grade vile i hotele na zemljištu, koje je do tog trenutka korišćeno za uzgoj limuna. I konačno, 50-ih godina prošlog veka, kada je velika hladnoća konačno zaustavila proizvodnju limuna.

Francuska Menton Foto: Shutterstock

- Došlo je do značajnog smrzavanja u Mentonu, što je ubilo preostala limunova stabla – rekao je Ruso i dodao:

- Osamdesetih godina prošlog veka limun je počeo da se vraća, najpre zahvaljujući nekolicini proizvođača, koji su uvideli da ima potencijal i ponovo pokrenuli proizvodnju.

Video: Dobrodošli u Raj: Kada sunce razlije boje po horizontu i moru, nastaje nestvarni zalazak sunca

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja