• 0
 ≫ 

Na ovim destinacijama ljudi doprinose očuvanju prirode i jačanju zajedništva

 ≫ 

U novije vreme sve je više destinacija koje se izdvajaju po nekim zanimljivim idejama, korisnim i za turizam i za očuvanje lokalne kulture i zajednice, kao i prirode

  • 0
Alenteho regija, Portugal, Alentejo

Alenteho / Foto: Pixabay

Nema sumnje da je mnogo zanimljivih destinacija širom sveta. Neke su pogodne za ljubitelje kulture i istorije, neke samo za odmor, neke za istraživanja, a ima i onih koje su idealan izbor za ljubitelje avanture.

Najbitnije je, ipak, da turisti maksimalno uživaju na odabranoj destinaciji. Naravno i da putovanje do nje ne bude baš naročito komplikovano i dugo, ako je moguće.

Pa ipak, u novije vreme sve je više destinacija koje se izdvajaju po nekim zanimljivim idejama, korisnim i za turizam i za očuvanje lokalne kulture i zajednice, kao i prirode. Dodatna prednost je i ta što se na nekim od tih destinacija i turisti mogu nesmetano uključiti i aktivnosti i na taj način doprineti održanju određene zajednice na najbolji mogući način.

1. Alentejo, Portugal

Sve što je potrebno za proizvodnju odličnog grođža ima Alentejo. Sunce, zemlja, autohtone sorte grožđa i vekovno nasleđe proizvodnje vina su tu, ali često zna da nedostaje kiša.

Ipak, u brojnim vinarijama u ovom regionu, primenjuje se najnoviji Program održivosti vina Alentejo, koji ima za cilj smanjenje potrošnje vode.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Chioggia (@chioggia.info)

2. Kjođa, Italija

Iako je nazivaju Malom Venecijom, Kjođa je ipak starija od Venecije. Čini se da u ovom trenutku Kjođa može da pomogne Veneciji, budući da se nalazi u blizini i da može biti odličan izbor za posetu brojnih turista, koji bukvalno znaju da okupiraju Veneciju. Na taj način bi grad bio rasterećen, navodi NY times. Danas je Kjođa popularna najpre zbog Sotomarina, predgrađa koje je očuvalo autentičnost u velikoj meri.

Minijaturna Venecija smatra se idealnom za posetu ako turisti žele da uživaju u odsustvu gužve.

3. Ostrvo Evija, Grčka

U želji da se ostrvo što pre obnovi nakon prošlogodišnjih katastrofalnih požara, a potom i poplava, organizacija „The Other Human“ sprovodi sjajnu akciju. Na akcijama koje se organizuju na nedeljnom nivou, članovi ove organizacije pripremaju obroke i jedu zajedno, kako bi bio uspostavljen bolji odnos zajedništva. Volonteri su pozvani da pomognu u kuvanju, pakovanju i ostalim aktivnostima, ali i da daju priloge za obnovu škola i pomoć meštanima, kojima je to potrebno. Povećanje turizma na ovoj destinaciji od ključne je važnosti za oporavak ostrva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@my_little_meanderings је поделио/ла објаву

4. Huna, Aljaska

Nekada su stanovnici zavisili od seče drveća i ribolova, a danas se sve više njih oslanja na krstarenja i turizam. I to ne samo zbog poboljšanja životnih uslova, već i zbog očuvanja tradicije.

Zajednica, uglavnom autohtona, nastoji da se vrati ideji održivog turizma, baš nakon što je otvorena i druga luka, kako bi se sprečile velike gužve. Pored toga, korporacija „Huna Totem“, u vlasništvu lokalnog stanovništva, izgradila je i gondole za prevoz putnika, eliminišući tako mnoge autobuse koji su korišćeni i njihove izduvne gasove. Tokom ekskurzija se posetiocima nudi mogućnost posmatranja kitova i medveda, čime se ističe poštovanje prema prirodi i okolini na najbolji mogući način.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели EDWINS (@edwinscle)

5. Klivlend, Ohajo

Misija koju ima kuvar Brendon Hrostovski čini se vrlo zanimljivom i korisnom za društvo. U svom „EDWINS leadership and restaurant“ institutu ima cilj da bivše zatvorenike nauči novom zanatu i tako im ponudi pomoć. Uz francuski restoran, ovaj institut uključuje i pekaru, mesaru i prostor za događaje, koji su svi otvoreni za javnost. U kampusu se nalaze i velika kuhinja, košarkaški tereni i stanovi. Časovi kulinarstva dostupni su online za sve koji se nalaze u zatvorima širom Amerike.

Zatvorenicima se pruža mogućnost da se relativno lako uključe u društvo po izlasku iz zatvora. Članovi ovog instituta im pomažu da dobiju vozačku dozvolu, nalaze im stanove, posao i zdravstveno osiguranje, te nude pravne savete. Takse za iznajmljivanje stanova im delimično plaća lokalni fubalski tim, a svi su oduševljeni idejom socijalnog preduzetništva, koja je nadasve plemenita.

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja