• 0
 ≫ 

10 destinacija koje Tripadvisor preporučuje za putovanja u toku 2022. godine

 ≫ 

Iako i dalje ponegde važe ograničenja, turistička industrija ide napred, tražeći nove marketinške mogućnosti, kako bi pojačani apetit putnika za putovanjima bio zadovoljen

  • 0
Rodos, Grčka Foto: Pixabay/erikkarits

Planiranje putovanja trebalo bi da bude zabavno. Ispostavilo se da više ljudi planira putovanja u ovoj godini, nego što su stvarno putovali tokom 2019. godine.

Pandemija, veliki broj zaraženih, bezbednosni protokoli, karantin, ključni su faktori u donošenju odluka o putovanjima i u toku ove godine. Prema rezultatima istraživanja, koje su "Tripadvisor" i "Ipsos Mori" sproveli u januaru ove godine, 71 odsto Amerikanaca je navelo da će verovatno putovati u toku ove godine u slobodno vreme, navodi The Street.

Iako i dalje ponegde važe ograničenja, turistička industrija ide napred, tražeći nove marketinške mogućnosti, kako bi pojačani apetit putnika za putovanjima bio zadovoljen. Prema sajtu Tripadvisor, ovo su neke od najboljih svetskih destinacija koje bi trebalo posetiti ove godine.

majorka, španija, plaža Foto: Pixabay.com

1. Majorka, Balearska ostrva, Španija

Smešteno u Sredozemnom moru, ostrvo Majorka nalazi se u blizini jugoističnih obala Španije. Osim fenomenalnih plaža, ribarskih sela i planina, može se pohvaliti i odličnom gastronomskom ponudom. Turiste posebno opčinjava gotička katedrala Majorke, koja se uzdiže iznad zidina starog grada Palma de Majorke. Poznata je po dodatnim radovima, čuvenog arhitekte, Antonija Gaudija.

2. Kairo, Egipat

Polazna tačka za obilazak čuvenih piramida u Gizi i Velike Sfinge, stare najmanje 4.500 godina, Kairo je grad bogate istorije i kulture. Prilikom posete ne treba propustiti Egipatski nacionalni muzej, kao ni šetnju centralnim gradskim bazarom, kako bi se bolje upoznala duša samog Kaira.

3. Ostrvo Rodos, Grčka

Ostrvo vitezova, kako se još naziva, važi za jedno od najsunčanijih. Najveće je u grupaciji Dodekaneza i smatra se jednom od izuzetno popularnih destinacija u Grčkoj, kada su u pitanju ostrva. Rodos je posebno poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru.

Turska, more, Kapadokija Foto: Pixabay

4. Goreme, Turska

Kapija Nacionalnog parka Goreme i Kapadokije, koja je uvrštena na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a, vrlo je zanimljiva destinacija. Posetiocima se nudi mogućnost da odsednu u hotelima, smeštenim u kamenim kupama i da posete pećinske crkve iz X i XI veka. Jedna od možda najinteresentnijih aktivnosti jeste vožnja balonom iznad Kapadokije.

foto Pixabay foto Pixabay

5. Ostrvo Santorini, Grčka

Plavo-bele kuće, hoteli sa bazenima, mnogo stepenika i plaže prekrivene vulkanskim peskom, crne boje, svakako su obeležja jednog od najpoznatijih grčkih ostrva. Santorini je prepoznatljiv po kikladskoj arhitekturi i bojama, a smatra se jednim od najčešće fotografisanih grčkih ostrva.

Idealna mesta za rad na daljinu Foto: Shutterstock

6. Aruba

Idealno vreme, prelepe plaže i nestvarno plava boja mora, obeležja su ovog karipskog ostrva. Najšira među plažama Arube, Igl, poznata je po tome što se na njoj gnezde morske kornjače. Na ovom karipskom ostrvu ima odličnih hotela i restorana, a turistima se nudi mogućnost planinarenja i uživanja u brojnim vodenim sportovima i drugim zanimljivim aktivnostima.

Split Foto: Shutterstock

7. Split, Hrvatska

Bogata istorija ovog dalmatinskog grada zaslužna je za njegovo uvršćivanje na listu popularnih destinacija za putovanja. Neke scene serije "Igra prestola" snimane su baš u ovom gradu.

Izlet u Luksor, Egipat Foto: Pixabay/maryam62

8. Luksor, Egipat

U Dolini kraljeva, na mestu drevne Tebe, na reci Nil, nalazi se jedan od najstarijih gradova na svetu. Luksor je bio prestonica egipatskih faraona između XVI i XI veka pre nove ere, u vreme vrhunca Drevnog Egipta. Najatraktivnije lokacije, koje treba posetiti su posmrtni hram Hatšepsut, grobnica kraljice Nefertiti i hram u Karnaku.

9. Dominikanska republika

Nebrojeno mogućnosti nudi ova karipska destinacija. Odlični hoteli, ljubazni ostrvljani, bogat noćni život i odlična gastronomska ponuda, uz fenomenalne plaže, dobitna su kombinacija i razlozi zbog kojih je Dominikanska republika uvrštena na ovu listu.

10. Ostrvo Zanzibar, Tanzanija

Iako se na ovom ostrvu nalaze istorijski, vrlo zanimljive lokacije, poput Kamenog grada, turisti Zanzibar najčešće biraju zbog odličnih hotela i fenomenalnih plaža.

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja