• 0

Pitoma Jelica bdi nad Čačkom i Dragačevom: Ovde je izlet posebna priča

Pored predivnih vrhova do kojih se relativno lako stiže, na Jelici se nalaze i ostaci misterioznog grada koji intrigiraju arheologe

  • 0
Planina Jelica i Gradina na Jelici Foto: Ivan Strahinić

Između Dragačeva i čačanske kotline, u po mnogima najlepšem delu Srbije, nalazi se planina Jelica.

Dugačka je 30 kilometara i bogata šumom, malinjacima i bistrim potocima.

Najviši vrh je Crna stena na 929 metara nadmorske visine, dok se u ataru sela Grab nalazi vrh Gradina, poznato arheološko nalazište na 842 metra nadmorske visine.

Najstariji tragovi ljudskog boravka na Gradini potiču iz sredine trećeg milenijuma stare ere i dovode se u vezu sa graditeljskim poduhvatom cara Justinijana I, koji je živeo od 527. od 565. godine. U sklopu Gradine je, pored delova bedema, kula i kapija otkriveno i oko 20 zgrada svetovne namene, kao i ostaci pet crkava.

Ono što posebno intrigira je pronalazak severnoafričkog, odnosno istočnomediteranskog posuđa pronađenog na ovom lokalitetu.

Tokom ranog srednjeg veka na ruševinama ranovizantijskog grada koji je izgoreo u požaru podignuto je slovensko utvrđenje.

Planina Jelica danas je omiljeno mesto za izlet kako avanturista iz okoline, tako i planinara i biciklista iz cele zemlje koji rado provode vikende u prirodi.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja