• 0

Selo Vlasi izgleda kao da u njemu nema žive duše: Umetnici su mu udahnuli nov život

U selu na kapiji Jerme najpre je organizovana slikarska kolonija, a onda su mladi iz Beograda i drugih većih gradova Srbije odlučili da nastave život u domovima svojih predaka, zadivljeni prirodom i mirom koji se ovde oseća na svakom koraku

  • 0
Selo Vlasi Pirot

Foto: Ivan Strahinić

U jugoistočnoj Srbiji, na 22 kilometra od Pirota, nalazi se selo Vlasi, okruženo planinama obraslim gustim hrastovim, grabovim i cerovim šumama.

Iako je dugo važilo za selo koje izumire, umetnici iz pirotskog kraja odlučili su da mu udahnu novi život. Zadivljeni prelepom prirodom i tišinom koja i najuznemirenijeg čoveka „vraća na fabrička podešavanja“, slikari iz Pirota i Niša organizovali su pre dve godine prvu umetničku koloniju u Vlasima.

Kako je zaštitni znak kanjona Jerme suri orao, tako je upravo ova ptica osvanula na velikom muralu na ulasku u selo.

Mladi iz Beograda i drugih većih gradova Srbije lagano ali sigurno počeli su da se vraćaju u zavičaj svojih predaka. Svesni da mir koji priroda pruža ništa ne može da zameni, obnavljaju kuće i započinju nov život u pitoreksnim Vlasima.

Nadaju se da će u lepotama ovog sela i njegove živopisne okoline sve češće uživati gosti iz cele Srbije.

A da je priroda bila i te kako darežljiva prema ovom kraju, ne može se osporiti. Pored Specijalnog rezervata prirode „Jerma“, na samoj kapiji, blizu sela Vlasi nalazi se Vetrena dupka, interesantna pećina dugačka 4.150 metara, od kojih su dva kilometra dostupna posetiocima.

Tu su i Vlaška planina, Greben, Ravni Kamik, Vlaško ždrelo... Čitav kraj oko sela Vlasi stvoren je za duge trekinge i povezivanje sa prirodom u njenom najlepšem svetlu.

Video: Hladni raj za fudbalere: Stadion na norveškom poluostrvu je prizor iz bajke

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja