• 1
 ≫ 

Rik Martinez o putovanju dužem od 32 hiljade kilometara kroz Meksiko

 ≫ 

Ovo putovanje pružilo mu je priliku da otkrije sebe i vrati se svojim korenima

  • 1
Michoacan Meksiko meksička hrana meksička kuhinja

Foto: Shutterstock

Dok je pripremao sadržaj za nedavno objavljenu knjigu “Moja kuhinja: Recepti i zanos Meksikom“, Rik Martinez je uspeo da bolje otkrije sebe na različitim mestima i to najpre kroz jela meksičke kuhinje.

Pre nego što je počeo da piše, Rik je imao nepotpunu sliku o svojim meksičkim korenima. Jedina veza sa zemljom predaka proizilazila je iz priča njegovog dede o njegovim precima koji su se iz severnog Mesika preselili u Teksas. Kako je vreme odmicalo, Rik je počeo da obilazi gradove u centralnom i zapadnom Meksiku, osećajući da im pripada. Istovremeno je to u njemu budilo čežnju za povezanošću sa korenima.

U oktobru 2019. godine odleteo je u Meksiko Siti, kupio automobil i krenuo na putovanje, koje će mu u velikoj meri promeniti život. Prošao je kroz 32 meksičke države, obišao 156 gradova i prešao put od skoro 32.200 kilometara. Otišao je u Meksiko da pronađe ukuse koje voli, ali i da bi pronašao sebe.

Michoacan Meksiko meksička hrana meksička kuhinja

Foto: Shutterstock

Najpre je posetio Nuevo Leon, u kome je rođena njegova baka po ocu. Njegova sećanja na baku vezana su najpre za hranu. Dobro je pamtio miris pasulja sa svinjskim mesom, koji se krčkao u njenoj kuhinji, gde je često provodio vreme dok je bio dete. Tortilje su bile neizostavni deo svakog obroka koji je pripremala njegova baka. Dobro pamti i mirise dinstane svinjentine, sušenog čilija i kima.

Iako je u Meksiku boravio sedam meseci, tek nakon pređenih više od 27.000 kilometara uspeo je da proba jelo slično onome koje je pripremala njegova baka, naveo je Martinez za CNtraveler. Bilo je to u Montereju, odakle su poticali njegovi preci sa očeve strane. Ipak, slučaj je hteo da u mestu Saltiljo, oko sat vremena vožnje od Montereja, ugleda mnogo ljudi koji su podsećali na njega i članove njegove šire porodice. Našao je i izbledele ukuse detinjstva i ljude, koji su mu mogli biti rođaci, ali ipak nije odlučio da se vrati kući. Rik je težio pronalasku mesta kome pripada.

Michoacan Meksiko meksička hrana meksička kuhinja

Foto: Shutterstock

Baš kada mu se učinilo da je na putu to da ostvari, počela je pandemija korona virusa. Shvativši ozbiljnost situacije, stiže do Mazatlana, grada na moru, u državi Sinaloa. I baš mu je to pružilo mogućnost da pronađe svoje mesto u Meksiku.

Rik je od ranije bio upoznat sa Mazatlanom, budući da je poznat po nekim od najboljih škampa u zemlji, ali i po odličnoj zabavi, budući da se tu svake godine pred Uskrs organizuje karneval.

Mada je imao u planu da tamo ostane samo dok ne prođe pandemija, kako je prolazilo vreme, tako se sve više zaljubljivao u grad, oduševljen njegovim ljubaznim i velikodušnim stanovnicima. Uživao je i u fenomenalnim jelima, posebno u škampima i jastozima, koji su bili izuzetno ukusni.

Budući da je osetio istinsku povezanost sa ovim mestom, Rik je kupio potpuno obnovljenu, sto godina staru kuću, udaljenu desetak minuta hoda od plaže. Nameštaj je izradio stolar iz njegove ulice, a prostor je oplemenio umetničkim delima, koje su izradili njegovi prijatelji iz Meksiko Sitija. U bašti je počeo da uzgaja ananas, papaju i mango.

Trenutno Martinez kuva, piše i živi u raju, u kome je uspeo da pronađe sebe u potpunosti.

Video: Ptice udarile o ledinu: Neobjašnjiv pad jata na zemlju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari