• 1
 ≫ 

I prerast, i pećina, i tunel: Do Kasonje u Osaničkoj klisuri može se stići samo ako reka dozvoli

 ≫ 

U jednom delu toka Osaničke reke obale ne postoje - zamenjuju ih vertikalni zidovi koje je, kao i prerast, isklesala priroda

  • 1
Prerast Kasonje - Osanicka reka - Zagubica Foto: Ivan Strahinić

U severozapadnom delu Homolja, u najmističnijem delu Srbije, nalazi se jedinstven prirodni fenomen - prerast Kasonje.

Kameni svod dugačak je 18 metara, dok se visina kreće od jednog do tri metra, koliko iznosi i prosečna širina prerasti. Debljina stena koje formiraju most iznosi oko pet metara.

Do ovog prirodnog mosta vodi makadamski put koji kreće iz sela Osanica, ali ako poželite da prođete s druge strane kamenog svoda, to će biti izvodljivo isključivo ako reka dozvoli.

Jer, Osanička reka ponekad ume da nabuja i tako onemogući zaljubljenicima u prirodu da zagaze u njeno korito i bezbedno stignu do izlaza.

Kad je reka mirna, a vodostaj ne premašuje pola metra, hodanje po reci je doživljaj koji nikako ne bi trebalo propustiti. Voda je prozirna poput suze, a obluci kojima je obloženo korito Osaničke reke izgledaju poput razbacanih dragulja koji blistaju na suncu.

Ipak, nije preporučljivo zakoračiti u reku bosih nogu, jer je temperatura vode niska, posebno kad se približite kamenom svodu - što zbog činjenice da sunce ne može da prodre ispod prerasti, što zbog bujne vegetacije koja okružuje Kasonje sa svih strana.

Klisura Osaničke reke proglašena je zaštićenim prirodnim dobrom III kategorije.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari