• 0
 ≫ 

Grad bogate istorije koji su osvajali mnogi narodi: Mardin je riznica Turske

 ≫ 

Nekada je ovaj grad pripadao Mesopotamiji i nalazi se na mestu, na kome su nekada davno obitavale civilizacije drevnih Sumera i Vavilonaca

  • 0
Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Hiljade godina bogate istorije vidljive su na svakom koraku u ovom turskom gradu. I dok magarci nesmetano ┼íetaju vijugavim ulicama Mardina, na ─Źu─Ĺenje mnogih turista, dotle lokalno stanovni┼ítvo nesmetano obavlja svoje poslove.

Na ulici se mo┼że ─Źuti ┼żamor na arapskom, sirijskom i jermenskom jeziku, ali i na kurdskom, turskom i aramejskom, drevnom semitskom jeziku za koji se nekada verovalo da je bio jezik, kojim se koristio i sam Isus.

Posmatrano odozgo, svetlucave zgrade Mardina formiraju niz terasa izgra─Ĺenih na brdu, sa koga se pru┼ża pogled sve do dana┼ínje Sirije. Nekada je ovaj grad pripadao Mesopotamiji i nalazi se na mestu, na kome su nekada davno obitavale civilizacije drevnih Sumera i Vavilonaca.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Grad bogate i zanimljive istorije

Skoro svako je u nekom trenutku vladao Mardinom. Nabatejski Arapi su tu obitavali od 150. do 250. godine, ali je do 4. veka tu postojalo zna─Źajno sirijsko hri┼í─Źansko naselje, koje su osnovali Asirci. Nakon toga su grad zauzeli Rimljani, posle ─Źega vlast preuzima Vizantija.

Iako ga tokom 11. veka zauzimaju Turci Seld┼żuci, vrlo brzo Mardin zauzimaju drugi osvaja─Źi iz ira─Źke dinastije. Tri veka kasnije Mardin osvajaju Mongoli, pa Persija.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/6000311

Kada je 1517. godine vlast preuzeo turski sultan Selim Grim, u gradu je ┼żivelo i dalje hri┼í─Źanstvo stanovni┼ítvo. Upravo zbog tako brojnih osvaja─Źa i bogate istorije, ali i uticaja mnogih kultura, mardin je danas izuzetno zanimljiv za posetu.

┼Żivahan i istorijom bogat turski grad, Mardin se mo┼że, izme─Ĺu ostalog pohvaliti i crkvom ─îetrdeset mu─Źenika, jednom od sedam sirijskih crkava. Mor Behnam, kako glasi njen lokalni naziv je crkva izgra─Ĺena 569. godine. Nakon ┼íto su 1170. godine u nju donete mo┼íti 40 mu─Źenika, ustalio se pomenuti naziv. Crkva je i danas u funkciji, a redovne slu┼żbe, ve─ç sedam vekova organizuju aramejski hri┼í─Źani.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Zanimljivosti u Mardinu

Prema jednom od o─Źuvanih predanja, u Mardinu je ┼żivela ┼áahmaran, koja je smatrana kraljicom zmija. Zanimljivo je da se u protestantskoj crkvi u gradu i danas mo┼że videti prikaz kraljice zmija na zidovima svetinje.

Pa┼żnju turista privla─Źi i Abdulatih d┼żamija, izgra─Ĺena 1371. godine. Posebno su interesantni bogati ugrasi ove islamske svetinje. Smatra se primerom uzvi┼íene arhitekture iz perioda vladavine ira─Źke dinastije, odnosno vremena vladavine Artukida. Medresa i Bogoslovija tako─Ĺe su izgra─Ĺene u tom periodu i pa┼żnju privla─Źe najpre zbog bogatih ukrasa, ali i mogu─çnosti da posetioci vide izbliza kakva je tehnika zidanja primenjivana.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/yclnl

Zgrada po┼íte, koju je projektovao 1890. godine jermenski arhitekta Sarkis Elijas Lole zanimljiva je zbog pogleda, a gradski muzej Sakipa Saband┼żi Mardina no u kom slu─Źaju ne treba zaobi─çi prilikom posete ovom turskom gradu. Posetiocima se nudi mogu─çnost da bolje upoznaju bogatu istoriju grada, ali i drevne Mesopotamije i Asirije.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/yclnl

Prvobitno sedi┼íte Sirijske pravoslavne crkve, veli─Źanstveni manastir Dejrulzafaran, odnosno Ku─ça ┼íafrana nalazi se malo izvan grada. Izgra─Ĺen je na mestu na kome su drevni narodi negovali kult boga Sunca. Interesantno je da su najpre Persijanci, a zatim i Mongoli, pa Turci u velikoj meri uni┼ítili ovo svetili┼íte. Me─Ĺutim, danas tamo postoji i dalje podzemno svetili┼íte, koje op─Źinjava turiste.

Zamak nalik na tvr─Ĺavu nalazi se iznad grada i jedan je od njegovih simbola. Iako nije otvoren za javnost, kako navodi CNN, ovaj zamak bdi nad gradom i ─Źuva njegovu bogatu istoriju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Po┼íaljite nam Va┼íe snimke, fotografije i pri─Źe na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadr┼żava sva prava nad sadr┼żajem. Za preuzimanje sadr┼żaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi kori┼í─çenja.

Komentari

Povezane vesti

Najnovije iz rubrike Putovanja