• 0
 ≫ 

Grad bogate istorije koji su osvajali mnogi narodi: Mardin je riznica Turske

 ≫ 

Nekada je ovaj grad pripadao Mesopotamiji i nalazi se na mestu, na kome su nekada davno obitavale civilizacije drevnih Sumera i Vavilonaca

  • 0
Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Hiljade godina bogate istorije vidljive su na svakom koraku u ovom turskom gradu. I dok magarci nesmetano šetaju vijugavim ulicama Mardina, na čuđenje mnogih turista, dotle lokalno stanovništvo nesmetano obavlja svoje poslove.

Na ulici se može čuti žamor na arapskom, sirijskom i jermenskom jeziku, ali i na kurdskom, turskom i aramejskom, drevnom semitskom jeziku za koji se nekada verovalo da je bio jezik, kojim se koristio i sam Isus.

Posmatrano odozgo, svetlucave zgrade Mardina formiraju niz terasa izgrađenih na brdu, sa koga se pruža pogled sve do današnje Sirije. Nekada je ovaj grad pripadao Mesopotamiji i nalazi se na mestu, na kome su nekada davno obitavale civilizacije drevnih Sumera i Vavilonaca.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Grad bogate i zanimljive istorije

Skoro svako je u nekom trenutku vladao Mardinom. Nabatejski Arapi su tu obitavali od 150. do 250. godine, ali je do 4. veka tu postojalo značajno sirijsko hriščansko naselje, koje su osnovali Asirci. Nakon toga su grad zauzeli Rimljani, posle čega vlast preuzima Vizantija.

Iako ga tokom 11. veka zauzimaju Turci Seldžuci, vrlo brzo Mardin zauzimaju drugi osvajači iz iračke dinastije. Tri veka kasnije Mardin osvajaju Mongoli, pa Persija.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/6000311

Kada je 1517. godine vlast preuzeo turski sultan Selim Grim, u gradu je živelo i dalje hriščanstvo stanovništvo. Upravo zbog tako brojnih osvajača i bogate istorije, ali i uticaja mnogih kultura, mardin je danas izuzetno zanimljiv za posetu.

Živahan i istorijom bogat turski grad, Mardin se može, između ostalog pohvaliti i crkvom Četrdeset mučenika, jednom od sedam sirijskih crkava. Mor Behnam, kako glasi njen lokalni naziv je crkva izgrađena 569. godine. Nakon što su 1170. godine u nju donete mošti 40 mučenika, ustalio se pomenuti naziv. Crkva je i danas u funkciji, a redovne službe, već sedam vekova organizuju aramejski hriščani.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/tunaolger

Zanimljivosti u Mardinu

Prema jednom od očuvanih predanja, u Mardinu je živela Šahmaran, koja je smatrana kraljicom zmija. Zanimljivo je da se u protestantskoj crkvi u gradu i danas može videti prikaz kraljice zmija na zidovima svetinje.

Pažnju turista privlači i Abdulatih džamija, izgrađena 1371. godine. Posebno su interesantni bogati ugrasi ove islamske svetinje. Smatra se primerom uzvišene arhitekture iz perioda vladavine iračke dinastije, odnosno vremena vladavine Artukida. Medresa i Bogoslovija takođe su izgrađene u tom periodu i pažnju privlače najpre zbog bogatih ukrasa, ali i mogućnosti da posetioci vide izbliza kakva je tehnika zidanja primenjivana.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/yclnl

Zgrada pošte, koju je projektovao 1890. godine jermenski arhitekta Sarkis Elijas Lole zanimljiva je zbog pogleda, a gradski muzej Sakipa Sabandži Mardina no u kom slučaju ne treba zaobići prilikom posete ovom turskom gradu. Posetiocima se nudi mogućnost da bolje upoznaju bogatu istoriju grada, ali i drevne Mesopotamije i Asirije.

Mardin, Turska

Foto: Pixabay/yclnl

Prvobitno sedište Sirijske pravoslavne crkve, veličanstveni manastir Dejrulzafaran, odnosno Kuća šafrana nalazi se malo izvan grada. Izgrađen je na mestu na kome su drevni narodi negovali kult boga Sunca. Interesantno je da su najpre Persijanci, a zatim i Mongoli, pa Turci u velikoj meri uništili ovo svetilište. Međutim, danas tamo postoji i dalje podzemno svetilište, koje opčinjava turiste.

Zamak nalik na tvrđavu nalazi se iznad grada i jedan je od njegovih simbola. Iako nije otvoren za javnost, kako navodi CNN, ovaj zamak bdi nad gradom i čuva njegovu bogatu istoriju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja