• 0

U prestoničkom manastiru počivaju dva srpska patrijarha: Rakovica je naša duhovna riznica

U Rakovici se zamonašio srpski vladika Nikolaj koji je kanonizovan početkom ovog veka, a veliki duhovnik Otac Tadej ovde je rukopoložen u čin jeromonaha

  • 0
Manastir Rakovica Foto: Ivan Strahinić

Pored Rakovičkog potoka, u blizini brda Straževica i Pruževica, nalazi se manastir Rakovica sa crkvom posvećenom arhanđelima Mihajlu i Gavrilu.

Po narodnom verovanju, nastavak ove svetinje vezuje se za vreme srpskih kraljeva Milutina i Dragutina, ali savremeni dokumenti taj podatak dovode u pitanje. Ono što se, međutim, ne dovodi u pitanje je da je manastir Rakovica jedna od duhovnih riznica Srbije, i to iz više razloga.

Poznato je da se u srednjem veku manastir Rakovica nalazio na drugom mestu, blizu Avale, pa je često bio na meti Turaka koji su ga pljačkali i rušili. Zato je u 16. veku premešten na mesto na kom se danas nalazi.

Zahvaljujući monahu Grigoriju koji je imao značajnu diplomatsku ulogu u sklapanju Karlovačkog mira, manastir Rakovica dobija važnu podršku iz Rusije - kako novac i bogoslužne knjige, tako i četiri ikone koje su prvobitno bile namenjene svetogorskom manastiru Vatopedu.

Obnovu manastira Rakovica umnogome je pomagala srpska dinastija Obrenović. Knez Miloš bio je posebno vezan za ovaj manastir, jer je tu sahranjen njegov sin Todor, a kasnije i Mihailo.

Kneginja Ljubica, kao i Tomanija Obrenović, supruga Miloševog brata Jevrema, pomagale su obnovu svetinje u kojoj je kasnije osnovana manastirska škola i pokrenuto izdavanje manastirskog lista.

Od 1949. do 1958. upravo u manastiru u Rakovici bilo je sedište Beogradske bogoslovije.

Vladika Nikolaj Velimirović se 1909. godine, na dan Svetog Nikole, zamonašio u ovom manastiru, a 29 godina kasnije na istom mestu Otac Tadej rukopoložen je u čin jeromonaha.

U Rakovici počivaju dva sprska patrijarha - Dimitrije, koji je preminuo 1930. i Pavle, koji je okončao ovozemaljsko putovanje 2009. godine.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

Video: Obeležena jedanaestogodišnjica smrti velikog duhovnika: Evo po čemu građani pamte patrijarha Pavla

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja