• 0
 ≫ 

Italijanski grad slavne prošlosti ima mnogo toga da ponudi, a često je zapostavljen

 ≫ 

Ipak, zbog Pize i Firence, često je u senci. Manji broj turista koji se može sresti u Livornu, mahom tu ili zaluta ili dođe zbog trajekta, koji ih voze do Sardinije ili Korzike

  • 0
Livorno, Italija, Toskana Foto: Pixabay/2404547

Neka od najpoznatijih odmarališta u Italiji tokom 19. veka nalazila su se u Livornu. Posećivale su ih mnoge znamenite ličnosti toga doba.

Uprkos tome, mnogi danas propuštaju priliku da se upoznaju sa lepotama i znamenitostima ovog toskanskog grada, udaljenog tek oko 20 kilometara od mnogo poznatije Pize. Po svim karakteristikama, ipak, Livorno je klasičan evropski lučki grad. Haotičan, živahan i multikulturalan, neguje jake veze sa morem i u gastronomskom i u kulturnom pogledu.

Ipak, zbog Pize i Firence, često je u senci. Manji broj turista koji se može sresti u Livornu, mahom tu ili zaluta ili dođe zbog trajekta, koji ih voze do Sardinije ili Korzike.

Livorno, Italija, Toskana Foto: Pixabay/monlaw

Grad vredan pažnje

Iako je, čini se, zapostavljen, Livorno i te kako ima čime da se podiči. Članovi porodice Mediči osnivaju grad tokom 16. veka i tom prilikom donose zakone, koje imaju za cilj da daju neverovatnu slobodu doseljenicima. Vremenom je grad napredovao baš zbog privlačenja šarolike populacije.

Tokom narednih vekova Livorno je bio značajan zbog „Grand Tour“, budući da je bio jedna od značajnih stanica.

Livorno, Italija, Toskana Foto: Pixabay/artvsvoid

- Tada je Livorno bio popularna letnja destinacija za članove italijanskog visokog društva – rekao je Đorđo Mandalis, lokalni istoričar za BBC.

Takođe je objasnio da je u periodu od početka 19. veka, pa sve do polovine narednog, odnosno do početka Drugog svetskog rata, upravo Livorno bio dom za neka od prvih italijanskih odmarališta na moru, koje su redovno posećivali članovi kraljevske proodice. U njemu su se tada nalazili brojni turistički objekti, koji su uključivali i hotele i banje. Postojao je čak i sajam zabave sa toboganima, a gostima je bila na raspolaganju i rana verzija bioskopa, kojim je upravljao jedan predstavnik pionira filma, brat Lumijer.

U Livornu se nalazi i spomen-ploča, postavljena u znak sećanja na višenedeljni boravak lorda Bajrona tokom 1822 godine. Jedan od Mocartovih opera prvi put je postavljena baš u Livornu.

Livorno, Italija, Toskana Foto: Pixabay/tarkan3679

Slava ne traje večno

Bilo kako bilo, taj svetli period grada završen je tokom Drugog svetskog rata, kada je veći deo Livorna stradao usled vazdušnih napada američkih snaga. Smatra se da je u celoj zemlji pretrpeo najznačajnija oštećenja, a kasnije je sve postalo još gore, posle ishitrenog preuređenja grada.

- Javni imidž Livorna, koji je već bio narušen ratom, dodatno je uništen novim racionalističkim zgradama, koje su podignute tik uz građevine nastale tokom 17. veka i bile pošteđene tokom bombardovanja, što je učinilo da celo područje deluje neharmonično i neuravnoteženo – objasnio je Mandalis.

Ako zanemarimo tu činjenicu, Livorno svakako ima mnogo toga pozitivnog. Za razliku od mnogih drugih toskanskih gradova, karakteriše ga izuzetno bogata istorija.

- Otvorenost i osvetljenost grada vekovima su privlačili slikare, a Livorno je takođe bogat i istorijom i umetnošću – rekao je Mandalis.

Livorno, Italija, Toskana Foto: Pixabay/loveombra

„Netoskanski“ grad u Toskani

Stanovnici ovog italijanskog grada su specifični po svom duhovitom nepoštovanju političkog autoriteta, ali i crkve, mada to ima istorijske razloge, objasnio je Mario Kardinali, osnivač i glavni urednik lokalnog satiričnog časopisa.

Mario je objasnio da je Livorno naseljen od strane Firence i to tokom 16. veka, a uz zakona nazvanih Livornin, koji su za to vreme bili i više nego liberalni. Bilo je dozvoljeno stranim trgovcima i prognanima iz bilo koje zemlje da se u ovom gradu nasele, bez obzira na to koje su nacije bili i koji su zločin počinili. Jedino kome nije bilo dozvoljeno da se naseli u Livornu jeste ljudima koji su počinili ubistvo.

- Mešavina kultura, koja je uključivala sefardske Jevreje, Grke, Jermene i Holanđane, ono je što je učinilo da u to vreme grad napreduje. Ali je ujedno učinilo da stanovnici Livorna nisu uspeli da razviju tipično srednjevekovno poštovanje autoriteta, koje drugi toskanski gradovi imaju, pa sve to izražavaju kroz humor – objasnio je Kardinali i dodao:

- Postoji još nešto što je nasleđeno iz kospomolitske istorije grada i što drugi gradovi u Toskani nemaju, a to je duboka tradicija stanovnika Livorna prema različitim religijama i kulturama.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja