• 1
 ≫ 

„Mali Ostrog“ u Srbiji sačuvao je narod: Priča o „prvom kamenu“ u manastiru Kumanica

 ≫ 

Predanje o grehu i surovoj kazni i danas se prepričava

  • 1
manastir Kumanica Foto: Ivan Strahinić

U dolini reke Lim, blizu granice Srbije i Crne Gore, nalazi se manastir Kumanica.

Iako ne postoje istorijski izvori o vremenu kada je manastir izgrađen, po pločama koje su tamo pronađene smatra se da svetinja datira s kraja 13. veka.

O poreklu naziva manastira takođe postoje različita predanja. Po jednom od njih, neki bogati srpski velmoža koji je pobegao Turcima ostavio je sve svoje blago kumovima, a oni su u znak sećanja i zahvalnosti podigli manastir.

Po drugom predanju, manastir je dobio naziv po Kumancima koji su poreklom Bugari, dok treće predanje kaže da je manastir dobio naziv po porodici Kumanci, vlasteli koja je bila poreklom iz ovih krajeva.

Ono što se, međutim, vekovima prepričava je strašna sudbina jednog čoveka koji je bez blagoslova izneo kamen iz Kumanice dok su je Turci nemilice rušili. Navodno, posle nekog vremena čoveku su preminula oba deteta, a on je osetio duboko pokajanje što je iz Kumanice ukrao kamen, pa je odlučio da ga vrati.

Od tada, mnogi veruju da će se svakome ko se iskreno pokaje za učinjena nedela i pomoli u Kumanici za spas svoje duše gresi biti oprošteni, ali pod uslovom da ih više nikada ne počini.

Koliko je kult Kumanice jak u našem narodu dovoljno govori i činjenica da su vernici organizovali proteste u vreme izgradnje pruge koja je trebalo da prođe sredinom tada porušene crkve. Na kraju su vernici uspeli da izdejstvuju da pruga bude malo izmeštena, a da „Mali Ostrog“, kako se Kumanica još zove u narodu, bude obnovljen i da ostane na svom mestu, u Kumaničkoj klisuri.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • ...

    29. maj 2022. | 18:50

    Predivan manastir, velika svetinja... Otac Nikolaj i mati Gavrila predivni ljudi 🙏❤️

    Podelite komentar