• 0

Kolevka čokolade za koju mnogi nisu čuli: Iz malih zanatskih fabrika izlaze poslastice nestvarnih ukusa

Desetak zanatskih kompanija koje se bave proizvodnjom čokolade nalaze se u Belizeu i trude se da zemlji vrate bogato „čokoladno“ nasleđe

  • 0
čokolada Foto: Freepik

Mnogi je znaju kao „Čokoladnu kraljicu“. Abelina Čo živi u San Felipeu, selu sa 330 domaćinstava i čak pet crkava. Pripada okrugu Toledo, poljoprivrednom centru Belizea, gde se gaje banane i kukuruz. Upravo tu je i kolevka čokolade.

Ne samo da su kakao, glavni sastojak čokolade konzumirali, već su ga drevne kraljevske porodice Maja koristile kao valutu širom istorijskog regiona Mezoamerike, koji je uključivao i današnju Severnu Ameriku i veći deo Centralne Amerike. Mada, nije samo tu uspevao kakao...

Arheološka otkrića ukazuju na to da je najraniji centar uzgoja kakaa bio Belize. Još 600 godina pre Hrista Maje su ovde pile napitke spravljene od kakaa.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/maliflac

Iako je neosporno da je milenijumima na tom području prisutan kakao, za Čoa i druge male proizvođače on je i deo sadašnjosti i ključ za budućnost.

Zajedno sa mužem Huanom, Čo je vlasnica male kompanije za proizvodnju čokolade.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/michelleraponi

- Kakao je toliko važan za našu kulturu, da je on naša kultura. Ne možete to odvojiti – rekla je Čo za BBC.

Iako su upravo prašume Belizea postojbina kakaa, nakon što je on prvi put donet u Evropu, početkom 16. veka, kolonizacija je narativ prebacila na evropske proizvođače čokolade. Vremenom je proizvodnja čokolade bliže vezana za Belgiju i Švajcarsku. Ali Maje u Belizeu nikada nisu prestale da prave čokoladu, a drveće je i dalje nastavilo da daje plodove.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/5671698

Pojedine svetski poznate kompanije su se periodično okretale Belizeu, mada je njihova proizvodnja ipak bila u drugim zemljama.

Sada u Belizeu postoji skoro desetak zanatskih kompanija, koje se trude da očuvaju bogato „čokoladno“ nasleđe ove male zemlje. U vezi sa tim je naročito značajno što je fokus usmeren na uzgajivače i proizvođače iz Belizea, koji pripremaju čokoladu neverovatnih ukusa uz primenu tradicionalnih metoda, oslanjajući se na dugu istoriju Maja.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/maliflac

U Belizeu se organizuje i Festival čokolade. Mnoga luksuzna odmarališta u zemlji mogu da se pohvale brojnim tretmanima i masažama koji uključuju i primenu čokolade. Takođe, sve je veći broj turoperatora i farmi kakaa koji nude jedinstvena „čokoladna“ iskustva posetiocima.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/janiceweirgermia

Koliko je čokolada bitna za stanovnike Belizea možda je najbolje objasnila Čo, rekavši:

- Svaki put kada pripremamo čokoladne napitke za doručak, svaki put kada pozdravimo prijatelja ili posetioca čokoladom, to nas povezuje sa našom istorijom i vezuje nas za našu kulturu. Uvek imamo čokoladu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja