• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nalazišta drevnih Maja uz plavetnilo Karipskog mora, čine ovu državu posebnim

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheološko nalazište drevnog naroda Maja, Xunantunich, sa stepenastom piramidom, El Castello, najviše privlači pažnju turista. Primarno onih koji se neće zadovoljiti samo uživanjem u kupanju i sunčanju

  • 0
Belize Foto: Shutterstock

Nestvarne boje Karipskog mora i fascinantne džungle na području Centralne Amerike, neki su od razloga zbog kojih se Belize smatra vrlo atraktivnom destinacijom za turiste iz celog sveta.

Svemu tome treba dodati i bogato kulturno nasleđe, oličeno najpre u ruševinama hramova drevnog naroda Maja, kao i jedinstvenu gastronomsku ponudu i rezervate prirode, kojih ne manjka u ovoj karipskoj zemlji.

Drevni hramovi

Arheološko nalazište drevnog naroda Maja, Xunantunich, sa stepenastom piramidom, El Castello, najviše privlači pažnju turista. Primarno onih koji se neće zadovoljiti samo uživanjem u kupanju i sunčanju.

Ono što Xunantunich razlikuje od ostalih lokaliteta, za koje se veruje da su tom narodu pripadali, jeste dostupnost, budući da se, kako ističe „Touropia“, posetiocima pruža mogućnost da se popnu na vrh ove impresivne, stepenaste građevine, odakle mogu da uživaju u fascinantnom pogledu.

Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/michelleraponi

Nakon otkrića iz 1963. godine, utvrđeno je da su u Altun Ha drevni narodi Maja i obitavali u periodu između 600. godine pre naše ere i 900. godine naše ere. Izuzev dva glavna trga, na ovom arheološkom lokalitetu postoje i ostaci nekoliko drevnih hramova.

Hram zidanih oltara u Altun Ha smatra se najpoznatijim delom ovog arheološkog lokaliteta i postoje pretpostavke da su se upravo na tom mestu u dalekoj prošlosti organizovale različite ceremonije, ali i rituali.

Belize Foto: Shutterstock

Uživanje u čokoladi

Poznata i kao Kolevka čokolade, ova karipska zemlja posetiocima nudi mogućnost i da uživaju u autentičnom ukusu ove poslastice.

U San Ignasiju se nalazi porodična manufaktura Ajav i otvorena je za posetioce, koji na licu mesta mogu da vide kako se u Belizeu proizvodi čokolada, ali i da probaju čokolade posve neobičnih ukusa. Izuzev onih koje se izrađuju uz dodatak začina karakterističnih za Belize, posebno su interesantne čokolade sa ljutim biberom, te one koje kombinuju ukuse kafe i kokosa.

14 Belize Barrier Reef Foto: Flickr / dronepicr

Jedinstvena morska pećina

Iako su prirodne lepote kojim je ova karipska zemlja obilato darovana gotovo nemerljive, postoje lokacije koje su turistima naročito interesantne.

U rezervatu prirode na planini Tapir nalazi se i Bartok Creek pećina, poznata kao „jedna od najfascinantnijih morskih pećina u Belizeu“.

Sama činjenica da se obilazak pećine organizuje u kanuima, dodatno upotpunjuje doživljaj.

Međutim, iako su bogati pećinski ukrasi i način obilaska ove pećine, sasvim dovoljni razlozi za posetu, postoji još nešto što pećinu Bartok Creek izdvaja. Brojni artefakti koji datiraju iz perioda postojanja drevnog naroda Maja, pronađeni su upravo na tom lokalitetu. I upravo otkriveni nakit, te grnčarija i ostaci ljudi, kao i drugi otkriveni artefakti, smatraju se svedocima postojanja ljudskih naseobina u Belizeu od davnina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kirjosov raj na zemlji na Bahamima: Ovde je otišao posle poraza od Đokovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja