• 0
 ≫ 

5 razloga zbog kojih bi trebalo da posetite ovo ostrvo u Jonskom moru

 ≫ 

Najveće među Jonskim ostrvima dugo je bilo pod venecijanskom vlašću, pa su širom Kefalonije uočljivi i ostaci arhitekture iz tog perioda

  • 0

Ako ste imali prilike da gledate film „Mandolina kapetana Korelija“, sigurno ste, osim sjajnom ljubavnom pričom, bili fascinirani i plavetnilom mora u pojedinim scenama. Upravo te scene, kao i ceo film su snimani na grčkom ostrvu Kefalonija.

Razloga za posetu ovom ostrvu, koje zapljuskuju vode Jonskog mora, ima mnogo. Posebno ako odlučite da to bude za praznik Velika Gospojina, kada se u crkvi na Kefaloniji događa pravo čudo. Tada se pojavljuju Bogorodičine zmije, tokom liturgije, a stanovnici ostrva veruju da su one dobar znak, budući da se nisu pojavile samo kada su ostrvo zadesile tragedije, poput zemljotresa i rata.

Najveće među Jonskim ostrvima dugo je bilo pod venecijanskom vlašću, pa su širom Kefalonije uočljivi i ostaci arhitekture iz tog perioda.

1. Argostoli

Odličan izbor za bolje upoznavanje ostrva je i poseta glavnom gradu. Uske ulice, bogate prodavnicama različite robe, nude zagarantovano uživanje ljubiteljima šopinga.

Nadomak Argostolija, u luci Kutavos, nalazi se i jedan od najdužih mostova u svetu, koji su izgrađeni od kamena. Dužine 690 metara, izgrađen 1839. godine, most Drapano je uspeo da preživi fatalni zemljotres, koji je zadesio Kefaloniju 1953. godine.

Jezero i pećina Melisani, Kefalonija, Grčka Foto: Screenshot/Youtube/bright side

2. Pećina Melisani

Poseta Kefaloniji bez odlaska na izlet do čuvene Melisani pećine i istoimenog jezera nije potpuna. Lokacija se nalazi na oko 10 kilometara od Argostolija, glavnog grada ostrva. Da biste imali kompletan užitak, najbolje je posetiti je oko podneva, budući da je tada jezero Melisani u potpunosti obasjano suncem.

Tokom desetominutne vožnje po jezeru, turistima se nudi prilika da čuju zanimljivu priču o nastanku jezera, ali i da uživaju u njegovoj nestvarno prozirnoj vodi, koja dostiže dubinu i do oko 40 metara.

Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

3. Asos

Često se za Asos može čuti da se smatra najpiktoresnijim gradićem na celom ostrvu. Eksplozija veselih boja je verovatno jedan od razloga za to.

U ovom gradiću ćete verovatno pomisliti da je vreme stalo. Očekuje vas mnoštvo zelenila, cveće opojnog mirisa, brojne taverne, barovi i kafići, kao i uske ulice, u kojima ćete pronaći radnje sa najrazličitijim proizvodima. Ako rešite da prošetate, možete se uputiti do venecijanskog zamka, podignutog krajem 16. veka, koji nadvisuje gradić i sa koga se pruža neverovatan pogled prema jonskom plavetnilu.

Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

4. Plaža Mirtos

Kada budete ugledali ovu plažu, biće vam sasvim jasno zbog čega se smatra jednom od najlepših na celom svetu. Duga je oko hiljadu metara.

Iako tirkiznoplavo more opčinjava posetioce na prvi pogled, a treba imati na umu da na plaži Mirtos gotovo da ne postoji plićak, budući da dubina počinje već nakon svega par metara.

Zbog svoje pozicioniranosti, izložena je jakim vetrovima, koje prate i prilično veliki talasi. Ali vreme velikih talasa i jakih vetrova koji dolaze sa Jonskog mora možete iskoristiti za šetnju po ovoj prostranoj divljoj plaži i za obilazak pećine, koja se na njenom kraju nalazi.

Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/DanaTensis

5. Plaža Ksi

Pesak narandžaste boje, kojim je prekirvena plaža Ksi na Kefaloniji vrlo je specifičan. Budući da po svom obliku podseća na istoimeno slovo grčkog alfavita, tako je i ova plaža simbolično nazvana Ksi.

Udaljena je oko sedam kilometara od mesta Liksuri. Na samoj plaži postoji i jedan bar, ali i deo gde posetioci mogu postaviti svoje suncobrane i peškire. Osim parkinga, u neposrednoj blizini plaže Ksi postoji i nekoliko prodavnica.

U stenama koje se nalaze uz ovu plažu postoji i blato, za koje se smatra da je lekovito, pa ga turisti neretko koriste kako bi tokom boravka na plaži Ksi negovali najpre svoje lice, ali i telo.

Video: Turisti hrle da vide cveće čije ime simboliše lepotu: Božuri obojili polja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja