• 0
 ≫ 

Zbog njega su mnogi čuli za kuhinju naroda sa afričkog kontinenta

 ≫ 

Rođen u Republici Kongo, kada je imao 13 godina, Melonga se seli u Nemačku. Tamo je imao priliku da završi jednu od najprestižnijih škola za kuvare i da radi u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama

  • 0
Afrička polja

Foto: Pixabay/12019

U gradu Kigali u Ruandi postoji restoran, koji na neverovatan način spaja ukuse kuhinja afričkog kontinenta.

- Meza Malonga nije restoran, to je dom u koji ljudi dolaze da iskuse hranu – objasnio je za BBC kuvar u ovom restoranu, Diuveil Malonga.

Reč „meza“ na jeziku naroda Bantu znači „sto“. Na stolovima ovog neobičnog restorana svaki dan se mogu naći različita jela. Jednostavno, kuvari se ne opterećuju kreiranjem menija, već jela pripremaju od namirnica koje su im dostupne na dnevnom nivou. I upravo u tome je specifičnost ovog restorana.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Meza Malonga (@mezamalonga)

Jela predstavljaju svojevrstan spoj kulinarske tradicije naroda Maasai, Bantu i Kshosa, ali neretko Malonga ide i korak dalje, kombinujući različite ukuse, autohtone kulture i sastojke, ne bi li tako stvorio neverovatno iskustvo za svakog posetioca. Malongin cilj je da iskoristi autohtone sastojke sa celog afričkog kontinenta, pripremajući jela po receptima baka, kako bi ih učinio planetarno poznatim.

- Jedan od omiljenih segmenata vođenja Meza Malonge je kada gosti koji poznaju afričku kuhinju kažu da ih hrana koju ovde jedu podseća na jela iz detinjstva, na nešto što je pripremala njihova baka – rekao je Malonga i dodao da je to nešto neverovatno za njega.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Meza Malonga (@mezamalonga)

Kako u ruralnim područjima zemlje nema baš uvek struje, vrlo je važno da hrana bude pažljivo čuvana. Zato Malonga suši povrće, ribu i meso, ali i eksperimentiše sa procesom fermentacije, kako bi stvorio jedinstvene, a opet prepoznatljive ukuse.

Rođen u Republici Kongo, kada je imao 13 godina, Melonga se seli u Nemačku. Tamo je imao priliku da završi jednu od najprestižnijih škola za kuvare i da radi u restoranima sa Mišlenovim zvezdicama. Ipak, sanjao je o otvaranju sopstvenog restorana, u kome bi uspeo da sačuva uspomene iz svog detinjstva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Meza Malonga (@mezamalonga)

Po povratku u Afriku, počeo je da istražuje različite regione i bio je inspirisan brojnim, raznovrsnim sastojcima koje je sretao. U periodu od 2015. do 2017. godine obišao je 48 afričkih zemalja, u kojima je imao priliku da upozna kompleksnu i raznoliku mrežu kulture ishrane na afričkom kontinentu, oličenu u poljima, selima i načinu na koji se hrana slavi.

Posebno je bio inspirisan zapadnoafričkim narodima. Prva zemlja koju je posetio bio je Kamerun, koju je opisao kao „Afrika u jednoj zemlji“, a objasnio zbog čega:

- U Kameronu imaju tako neverovatno raznovrsnu hranu i koriste mnogo sastojaka i začina za pripremu. To je kao umetnost, ekosistemi koje imaju su takođe raznoliki. Na severu je pustinja, u centralnom delu prašuma, a na jugu je reka Kongo.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Meza Malonga (@mezamalonga)

Bio je zadivljen veličinom i raznovrsnošću Nigerije, gde se „zaljubio“ u mnoge neobične začine. U Obali Slonovače je bio oduševljen jelima od ribe, koja su kuvana u sosovima od kikirikija. Ništa manje ga nije opčinio ni kvalitet kakaa.

Upitan da navede koje mu je omiljeno jelo, uz osmeh je odgovorio:

- Ne radi se samo o jelu. Već o pričama i načinu na koji svako mesto slavi hranu u koju se „zaljubim“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Meza Malonga (@mezamalonga)

Kada je prvi put posetio Ruandu i region u kome se danas nalazi njegov restoran, Malonga je bio zadivljen i klimom i mirom kojim taj region odiše. Svake godine je tu dolazio, kako bi bolje proučio tlo i klimu, sve dok pre dve godine nije otvorio i restoran. Ali se tu nije zaustavio, već je kupio i farme u Ruandi, na kojima uzgaja začinsko bilje, voće i povrće.

Malonginom radu se dive i mnogi drugi poznati kuvari, poreklom sa afričkog kontinenta i navode da je on uspeo da napravi nešto originalno i potpuno održivo. Mnogi su zbog Malonge čuli za afričku kuhinju i upoznali njene specifičnosti. A on se nada da će uspeti da pomogne i lokalnom stanovništvu, koje maksimalno uključuje u svoje poslovanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja