• 0

Bela Crkva - vojvođanska Venecija: Grad na 7 jezera je biserna ogrlica Banata

Jezera po kojima je ovaj grad postao poznat i van granica Srbije nastala su početkom prošlog veka, prilikom iskopavanja i eksploatacije šljunka

  • 0
Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

U Južnobanatskom okrugu, na stotinak kilometara od Beograda nalazi se Bela Crkva, gradić na sedam jezera koji je od 14. veka do danas imao čak četiri imena.

Pored srpskog naziva, u zvaničnim dokumentima od 1355. do 1459. godine zvao se Fehertemplom. Potom je od 1717. do 1872. bio Weisskirchen, a onda i Biserica Alba. Svi ovi nazivi su ime grada na mađarskom, nemačkom i rumunskom jeziku.

Osnivač sadašnje Bele Crkve bio je grof Klaudijus Florimund Mersi, general-zapovednik carske provincije Banata i predsednik Banatske narodne uprave. On je 1717. godine doneo odluku osnivanju grada koji preko Dunava “gleda” na tvrđavu Ram.

Danas, Bela Crkva je poznata kao “vojvođanska Venecija”, “banatska Venecija” ili “grad na sedam jezera”. U njenoj blizini protiče Dunav, tu su reke Karaš i Nera, kanal Dunav - Tisa - Dunav i već pomenutih sedam jezera.

Nastala su početkom prošlog veka, vađenjem i eksploatacijom šljunka za industrijsku upotrebu i odavno su glavna turistička atrakcija ovog dela Banata. Najpopularnija među njima su Gradsko jezero, Šljunkara, Šaransko i Vračevgajsko, dok ostala nisu urbanizovana, odlikuju se netaknutom prirodom i još nisu prilagođena za kupanje.

Zbog bogatstva biljnog i životinjskog fonda ova jezera u stranim medijima predstavljena su kao “Biserna ogrlica Banata”.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja