• 1

3 legende o nastanku imena reke Drine: Smaragdna lepotica koju nikad niko neće uspeti da ispravi

Nekad je, zbog specifične boje vode, nosila naziv Zelenka, odnosno Zelenika

  • 1
reka Drina

Foto: Ivan Strahinić

Iako nije najduža reka u Srbiji, Drina ima posebno mesto i poseban značaj u istoriji i geografiji ovog podneblja.

Upravo na ovoj reci podeljeno je Istočno i Zapadno rimsko carstvo, podignuto je više desetina mostova od kojih je u upotrebi 25, a kanjon Drine je posle kanjona Kolorada i kanjona Tare u Crnoj Gori treći najdublji kanjon na svetu.

Reka koju karakteriše specifična zelena boja koja podseća na dragulj nije oduvek nosila sadašnji naziv.

Upravo zbog zelene boje vode Drina je bila poznata kao Zelenka ili Zelenika, i to sve do 1463. godine kada je turski sultan Mehmed Fatih osvajao Bosnu. Po predanju, krenuo je skelom preko Drine i, kad je stigao na sredinu reke, njegov konj je upao u Drinu i utopio se.

Očajan i besan što je ostao bez konja, sultan Mehmed je navodno rekao: “Bu su derin!”, što je značilo: “Ova voda je duboka”. Upravo od reči “derin” nastalo je ime reke - Drina.

Po drugoj teoriji, zelena vodena lepotica dobila je ime po reči “der” koja u prevodu znači “cepati”, “kidati”. Kako je reka većim delom svog 346 kilometara dugačkog toka cepala i kidala predele kroz koje je prolazila, tako je i dobila ime koje slikovito opisuje njenu silovitu i plahu prirodu. U narodu je poznata izreka: “Krivu Drinu niko neće ispraviti”, što takođe dovoljno govori o ćudi ove reke.

Najzad, postoji i treća teorija o tome kako je Drina dobila ime, a u njoj je “glavni junak” mitološko pagansko božanstvo Drinos kojem je narod prinosio ljudske žrtve.

Reka koju prate epiteti ćudljive, mutne, krive i zavodljive u isto vreme je proglašena i smaragdnom vodenom lepoticom na čijim obalama mnogi provode vrele letnje dane, a nije malo ni onih koji će se odvažiti na splavarenje Drinom i uživanje u prirodnim lepotama kojima je ova reka okružena.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Tajna kućice na Drini: Šest je odnela reka, kako je ova preživela?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sladja

    22. jun 2022. | 19:14

    Sjajan clanak! Molimo za više ovakvih tekstova!

    Podelite komentar