• 0

Planina Franaka nekad je bila ostrvo u Panonskom moru: 5 razloga zbog kojih je Fruška gora posebna

Popularni Fruškać decenijama je lokacija na koju turisti rado odlaze kako bi „napunili baterije“

  • 0
Fruška gora

Foto: Ivan Strahinić

Stotinak kilometara od Beograda, u blizini Novog Sada nalazi se Nacionalni park Fruška gora, prvi nacionalni park u Srbiji.

Najviši vrh istoimene planine po kojoj je nacionalni park dobio ime je Crveni čot na visini od 539 metara u središnjem delu Fruške gore.

Ova planina dobila je ime po Francima, prvom germanskom plemenu iz kog je potekao franački kralj Karlo Veliki. Zato se i danas često može čuti da je Fruška gora zapravo „planina Franaka“.

Pre više desetina miliona godina jedno od danas najpopularnijih izletišta u našoj zemlji zapravo je bila ostrvo u Panonskom moru. Kad je more presušilo, greben dugačak 75 kilometara „razbio“ je geografsku monotoniju Panonske nizije.

Popularni Fruškać decenijama je lokacija na koju turisti rado odlaze. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta samo je jedan od razloga zbog kog je Fruška gora na mapi istinskih zaljubljenika u prirodu. Svako ko odluči da ode na ovu planinu navešće svoje razloge, a mi izdvajamo pet najčešćih.

1. Planinarenje

Planinarske staze vode kroz livade i listopadne šume i dobro su markirane. Karakteristično za fruškogorsku markaciju je crveno srce u belom krugu – ukoliko ga pratite, neće se izgubiti, a svaki put kad ugledate ovu planinarsku oznaku, izvesno je da će vam biti toplo oko srca.

Neke staze su idealne za početnike, ali ima i onih sa zahtevnijim usponima.

2. Izletišta

Zmajevac, Stražilovo, Iriški venac, Lipovača, Brankovac, Popovica i Letenka samo su neka od izletišta na Fruškoj gori. Ovde možete provesti slobodan dan, vikend ili čak godišnji odmor ako se niste uželeli mora ili neke baš visoke planine.

3. Biciklizam

Zbog prirodnih lepota i šumskih puteva, kao i obilja kiseonika, Fruška gora je idealna trasa za bicikliste.

4. Jezera

Na prostoru gde je nekad bilo Panonsko more danas postoji 16 jezera. Reč je o veštačkim akumulacijama od kojih je većina poribljena i pogodna za sportski ribolov.

Otići na jezero, a odoleti da se ne osvežite predstavlja veliko iskušenje pred kojim mnogi pokleknu, uprkos tome što jezera većinski nisu predviđena za kupanje. Ipak, divno je makar samo sedeti na obali i gledati u vodu.

5. Manastiri

Jazak, Kuveždin, Krušedol, Staro Hopovo, Šišatovac, Mala Remeta, Novo Hopovo... Na Fruškoj gori nalazi se 16 manastira Srpske pravoslavne crkve, zadužbine srpskih vladarskih porodica.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Počela trka na najdužoj trim stazi: Fruška Gora ima još jednu atrakciju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja