• 0

Manastir pokraj reke - večni dom Jug Bogdana i 9 Jugovića: Davidovicu je osveštao patrijarh Pavle

Ktitor manastira u nestvarno lepom ambijentu bio je najmlađi sin Vukana Nemanjića koji se zamonašio i uzeo ime David, po kom je svetinja dobila ime

  • 0
manastir Davidovica

Foto: Ivan Strahinić

Pokraj reke Lim kod Brodareva, na obroncima Jadovnika nalazi se manastir Davidovica, zadužbina župana Dimitrija Nemanjića, najmlađeg sina Vukana Nemanjića.

Kako se župan Dimitrije zamonašio i uzeo ime David, tako je i svetinja po njemu dobila ime Davidovica.

Manastirska crkva, podignuta krajem 13. veka na temeljima vizantijske bazilike, jedina je u Srbiji koja je posvećena velikom prazniku Bogojavljenje.

Nažalost, manastir je bio paljen i devastiran, sve dok krajem devedesetih godina prošlog veka nije pokrenuta inicijativa o njegovoj obnovi. Danas se s ponosom ističe da je zadužbinu monaha Davida osveštao najvoljeniji srpski patrijarh - patrijarh Pavle.

Mnogima će delovati neverovatno, ali u vreme izgradnje vrednost ovog manastira bila je identična vrednosti 15 dobih konja. S druge strane, istorijska vrednost Davidovice je nemerljiva, tim pre što je ovo jedan od retkih manastira koji ima ugovor i datum zidanja - 30. avgust 1281. godine.

Svetinja kod Prijepolja podignuta je za svega godinu dana, a po predanju tu su sahranjeni Jug Bogdan i čuvenih devet Jugovića.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja