• 1

Kako da upotpunite odmor? Top 5 zanimljivih aktivnosti na Zlatiboru

U svako doba godine, ova srpska planina nudi brojne atrakcije

  • 1
Planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

Pored toga što je planina, Zlatibor je i park prirode. Zauzima površinu od blizu hiljadu kvadratnih kilometara i turistima i te kako ima šta da ponudi.

Na 1.496 metara nadmorske visine nalazi se Tornik, najviši vrh ove planine. Reke Veliki Rzav i Uvac granice su ovog parka prirode na jugu i istoku. Sa Mokrom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, ali i selima Jablanica i Semegnjevo, Zlatibor se graniči u zapadnom delu.

Jedan od razloga zbog koga je ova planina toliko atraktivna jeste i njen položaj, s obzirom na to da se nalazi praktično na polovini puta između naše zemlje i crnogorskih letovališta. Upravo zato mnogi turisti, koji letuju u Crnoj Gori, koriste priliku da prenoće u ovoj vazdušnoj banji.

Ipak, Zlatibor nije atraktivan samo leti, već tokom cele godine. Brojni sadržaji, koje ova planina nudi, garant su dobrog provoda na svežem, planinskom vazduhu.

1. Stopića pećina

Na svega par stotina metara od puta koji spaja Zlatibor i Sirogojno nalazi se jedna od najposećenijih pećina u našoj zemlji. Uz to važi i za izuzetno pristupačnu, budući da je prilaz kompletno uređen.

Stopića pećina je poznata po odlično očuvanim bigrenim kadama. Ukoliko budete te sreće da je posetite baš u vreme kada su kade pune vode, bićete oduševljeni. Zahvaljujući pažljivo postavljenom osvetljenju u ovoj pećini, fotografije koje tamo načinite mnoge će ostaviti bez daha.

Pešačka staza kroz šumu je kompletno uređena i vodi od parkinga do pećine. Ne zaboravite da obujete adekvatnu obuću i pripremite se na pešačenje, koje možda deluje nekome naporno, ali kada se uzme u obzir kakva vas prirodna lepota u Stopića pećini čeka, shvatićete da se trud isplatio.

Kroz Stopića pećinu protiče Trnavski potok, te stoga je u pitanju rečna pećina. Podzemni vodopad nazvan „Izvor života“, visok je skoro 10 metara i predstavlja jednu od osobenosti ove pećine.

Stopića pećina, planina Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

2. Staro selo Sirogojno

Jedinstveni muzej na otvorenom nalazi se na području Zlatiborskog okruga i predstavlja odličnu ideju za izlet, ukoliko boravite na Zlatiboru.

Zauzima površinu od oko pet hektara. Objekti koji čine ovu jedinstvenu postavku, njih 50, potiču iz mnogih zlatiborskih sela. Počev od 1980. godine prenošene su brvnare iz različitih sela na području ove planine, a zatim i postavljane i rekonstruisane po potrebi. Tri godine kasnije su i Muzej na otvorenom „Staro selo“ i crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja predstavlja spomenički kompleks iz 18. veka, stavljeni pod zaštitu države, te se karakterišu kao kulturno dobro, odnosno spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Izuzev ovog zanimljivog muzeja, u selu Sirogojno se počev od 2008. godine nalazi i Muzej pletilja, otvoren u čast čuvenih zlatiborskih pletilja.

sirogojno, muzej Foto: RINA

3. Upustite se u avanturu

Ljubitelji aktivnog odmora na Zlatiboru zaista mogu da uživaju. Pored toga što ima odličnih pešačkih staza, po kojima je ova planina poznata, imaju priliku i za mnoge druge adrenalinske aktivnosti.

Ukoliko boravite u hotelu „Zlatibor mountain resort & spa“, imaćete priliku da se odlučite za mnoge aktivnosti, u kojima ćete uživati. Po zahtevu gostiju može biti organizovana i kvad-avantura, koja će vam omogućiti da upoznate ovu planinu i njene prirodne lepote iz drugačije perspektive.

I ne brinite ništa ukoliko ne znate da vozite kvad, a zanima vas kako sve to izgleda. Tu su posebna terenska vozila, poznata pod nazivom bagi. Vaše je samo da se smestite i da uživate u vožnji. I da se držite, naravno! Imaćete priliku da zaista vidite sve lepote planine.

Druga opcija za ljubitelje adrenalina je poseta Avantura parku, koji se prostire na oko četiri hektara.

Gostiljski vodopad, vodopad u Gostilju, Zlatibor, Srbija Foto: Telegraf.rs/Aleksandra Blažević

4. Gostiljski vodopad

Oko 25 kilometara deli centar Zlatibora i selo Gostilje, poznato po vrlo atraktivnom vodopadu. Njegova visina je oko 22 metra i nalazi se među najvišim prirodnim vodopadima u našoj zemlji.

Prilaz vodopadu je lepo uređen, uz sve prateće sadržaje, u vidu staza, klupa i prostora za igranje mališana. Neposredno pre početka staze, koja vodi do vodopada, nalazi se fudbalski teren, kao i bazen, poznat po tome što je u njemu izvorska voda. Tu je i etno-restoran, koji posetiocima nudi specijalitete nacionalne kuhinje, ali i pastrmku na žaru, budući da se u blizini nalazi i ribnjak kalifornijske pastrmke.

5. Vožnja Gold gondolom

Ako vam neko kaže da za 25 minuta imate priliku da upoznate Zlatibor iz potpuno drugačije perspektive, lako se može desiti da ne poverujete.

Međutim, upravo toliko traje vožnja Gold gondolom, koja brzinom od 6 m/s prelazi trasu dugu devet kilometara. Najviša tačka gondole je na vrhu Tornik i prema podacima sa zvaničnog sajta, najduža je panoramska gondola na svetu.

U svakoj od 72 kabine nalazi se 10 mesta, dok je maksimalan kapacitet 90 kabina. Međustanica na Ribničkom jezeru posebno je atraktivna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Danijel

    28. jun 2022. | 20:40

    Odličan tekst za one koji misle da je Zlatibor samo onaj dio oko jezera.

    Podelite komentar