• 2
 ≫ 

Kako se suša u Italiji odražava na turističku posetu?

 ≫ 

Iako nije sigurno, procena je da će eventualne mere donete zbog suše biti na snazi nekoliko sedmica, a možda i celo leto

  • 2
Koloseum

Foto: Pixabay.com

Zbog visokih temperatura i ozbiljnog manjka padavina, Italija je pogođena ekstremnim sušama. Trenutno Vlada donosi hitne mere, pa se postavlja pitanje da li će se i kako to odraziti na turizam?

Posle meseci bez padavina, severna Italija suočava se sa najgorom sušom još od 1952. godine. Rekordno nizak vodostaj dostiže reka Po, najduža u zemlji. Celokupnu situaciju pogoršava i to što su zabeležene visoke temperature i nedostatak snega na planinskim vencima.

Od Alpa na severozapadu do Jadranskog mora na istoku proteže se značajan plovni put, koji je vitalni izvor vode za nekoliko italijanskih regija.

Ne samo da se odatle snabdevaju vodom za piće, već se koristi i za navodnjavanje useva i proizvodnju energije širom severnog dela Italije.

I druge reke beleže značajno nizak vodostaj. Reka Arno, koja protiče kroz Firencu i služi za snabdevanje grada vodom, kao i reka Tibar, koja protiče kroz italijansku prestonicu imaju upola manju količinu vode od nivoa koji je uobičajen za jun mesec.

gradovi sveta

Foto: Pixabay

Italija uvodi hitne mere

Regioni koji se služe vodom iz reke Po pozivaju Vladu da proglasi vanredno stanje, objavio je Euronews.com. Tom prilikom je Andrea Kosta, podministar zdravlja izjavio da su „ispunjeni uslovi koji su neophodni za proglašenje vanrednog stanja“ i to u regionu Lombardije, Pijemonta, Veneta i Emilije Romanje.

Povećana je i zabrinutost za buduće funkcionisanje hidroelektrana, koje su proizvele 40-50 odsto manje energije u poslednjih nekoliko meseci. Zbog niskog vodostaja reke, jedna fabrika u Pjaćenci, na području pokrajine Emilija Romanja, bila je prinuđena da zaustavi proizvodnju.

U Laciju, nadomak Rima, regionalna Vlada je proglasila „stanje nesreće“, što je dovelo do ograničenja u vezi sa korišćenjem vode na području nekoliko opština u okolini jezera Braćano, udaljenog oko 30 kilometara od Rima. Osim za pranje automobila, uvedena je i zabrana korišćenja vode za zalivanje bašta i za čišćenje dvorišta.

A u italijanskoj prestonici je smanjen pritisak u cevima, kako ne bi eventualno došlo do prekida u vodosnabdevanju.

Italija, Reka Po, Boreti

Foto: Tanjug/AP

Kako se to može odraziti na putovanja?

Postoji pretpostavka da se eventualno uvođenje hitnih mera zbog suše u Italiji može negativno odraziti i na turizam, u smislu da bude zabranjeno punjenje bazena, ali i fontana i akva-parkova.

Mogu biti isključene i javne česme za piće, kao što se dogodilo recimo tokom suša, koje su pogodile Rim pre četiri godine.

Iako nije sigurno, procena je da će eventualne mere donete zbog suše biti na snazi nekoliko sedmica, a možda i celo leto. Vodostaj reke Po i dalje opada, a predviđanja stručnjaka jesu da Italiju očekuje toplo leto, uz oskudne padavine.

Svakako bi trebalo pre odlaska na putovanje u ovu zemlju proveriti da li su i koje mere na snazi u konkretnom regionu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Deja Vu

    10. jul 2022. | 22:10

    Vratio se HARP

    Podelite komentar

  • Stasa

    11. jul 2022. | 00:22

    najlepsa na svetu ♥️

    Podelite komentar