• 3

U manastiru Nikolje kandilo se vekovima ne gasi: Narod veruje da svetinju čuva poseban bor

Deo istorije jedne od svetinja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri vezan je za dinastiju Obrenović

  • 3
manastir Nikolje Foto: Ivan Strahinić

U podnožju planine Kablar kod Čačka, na obali Zapadne Morave nalazi se manastir Nikolje, jedan od 10 manastira u šumom prekrivenoj stenovitoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri, koju još nazivaju i “Svetom gorom u Srbiji”.

Nije poznato ko je bio ktitor manastirske crkve, ali se zna da je upravo u ovoj svetinji u jednom trenutku živelo čak 300 kaluđera i da se baš ovde knez Miloš Obrenović sa svojom porodicom krio od Turaka.

Prilikom boravka u Nikolju, Miloš Veliki izgradio je konak koji i danas nosi njegovo ime.

Dinastija Obrenović imala je neraskidive veze sa Nikoljem iz još jednog razloga. Naime, u manastirskom kompleksu počiva sin kneza Miloša, Petar, koji je preminuo pre nego što je navršio šest godina i kojeg je krstio vožd Karađorđe.

Uprkos tome što je više puta postradao, manastir Nikolje jedna je od svetinja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri koju je narod uporno obnavljao i u kom se kandilo nikada nije gasilo.

Pokraj ove svetinje odvajkada raste bor za koji narod veruje da ima posebne moći i da je upravo zahvaljujući njemu Nikolje uspelo da opstane pred najezdom Turaka. Po predanju, svako ko se pomoli pokraj ovog bora i obiđe oko njega tri puta može da se nada da će mu molitva biti uslišena.

Video: Patrijarh Porfirije služio liturgiju: U Vaznesenjskoj crkvi počelo obeležavanje gradske slave

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Немања

    29. jun 2022. | 18:45

    Прелеп манастир као и природа. Сам манастир одише неким лудним спокојем и енергијом. Препоручио би сваком да га посети, поготово Овчарско кабларску клисуру, Српску Свету гору како је неки зову….

    Podelite komentar