• 0
 ≫ 

Nova viza za digitalne nomade na Baliju: Život i rad bez poreza

 ≫ 

Biće to najduža viza koja je na raspolaganju digitalnim nomadima iz celog sveta

  • 0
Plaža, laptop, poslovna žena Foto: Shutterstock

Indonezija nastoji da privuče što veći broj radnika iz celog sveta uz pomoć nove vize za digitalne nomade.

Cilj je da se podstaknu digitalni nomadi da rade sa popularnih turističkih destinacija, kao što je ostrvo Bali.

Ministar turizma Indonezije, Sandiaga Uno, rekao je da je nova viza za digitalne nomade put od turizma prema održivijem modelu, navodi Euronews.com.

Žena, mobilni telefon, laptop, plaža Foto: Shutterstock

Više o novoj vizi za digitalne nomade u Indoneziji

Planirano je da viza važi pet godina. U tom periodu će digitalni nomadi, koji budu odabrali Indoneziju, imati priliku da žive u zemlji bez obaveze plaćanja poreza, sve dok njihov prihod potiče od kompanija van teritorije te zemlje.

Pojednostavljen je i proces prijavljivanja, a primetan je i veći broj letova prema Indoneziji, što sve ima za cilj da privuče što veći broj ljudi da odaberu baš tu zemlju za rad na daljinu.

Još uvek nisu objavljene smernice o načinu prijavljivanja, ali se zna da je u pitanju trenutno najduža viza za digitalne nomnade koja je dostupna.

plaža, laptop Foto: Freepik

Trenutno aktuelne vize za digitalne nomade na Baliju

Prijatna klima i prilično niski troškovi života razlozi su zbog kojih mnogi biraju upravo ovo indonežansko ostrvo za rad. Međutim, trenutno aktuelna pravila o vizama ne olakšavaju dugoročni boravak.

Zapravo, digitani nomadi u ovom momentu mogu da podnesu zahtev za privremenu vizu za rad iz Indonezije. Opcije uključuju vizu po dolasku, koja važi 30 dana, turističku vizu koja može da se obnavlja i traje ukupno 60 dana i poslovnu vizu, koja može da bude produžena na maksimum 180 dana.

plaža, laptop Foto: Freepik.com

Ukoliko neko boravi duže, postaje lokalni poreski rezident, tako da ima obevzu da plati porez na zaradu iz inostranstva prema indonežanskim poreskim stopama.

Ideja za novu vizu za digitalne nomade trebalo je da bude realizovana prošle godine, ali se to, usled pandemije, nije tada dogodilo. Ova viza je deo podsticaja za drugačije turiste na popularnim destinacijama, kao što je Bali.

- U prošlosti smo bili fokusirani na sunce, more i pesak. Danas smo fokusirani na spokoj, duhovnost i održivost. Na taj način dobijamo bolji kvalitet i imamo bolji uticaj na lokalnu ekonomiju – izjavio je za Blumberg Uno.

Ministar je izneo očekivanja da će se 3,6 miliona putnika iz inostranstva vratiti u Indoneziju tokom naredne godine. Nova viza za digitalne nomade, uz akcenat na eko-turizam i osamljivanje, ima za cilj da dovede ljude koji će trošiti novac u dužem vremenskom periodu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja