• 1

Poznato kad počinje naplata ulaznica za turiste koji posećuju Veneciju i ostrva u laguni

Prema najavama zvaničnika, cena ulaznice će varirati između tri i 10 evra

  • 1
gradovi sveta Foto: Pixabay

Bliži se trenutak kada će Venecija postati prvi grad na celom svetu u kome će biti obavezno plaćanje ulaznice.

Svako ko odluči da poseti ovaj italijanski grad, počev od 16. januara 2023. godine će morati i da plati.

Datum je naveo Simon Venturini, venecijanski većnik za turizam, na nedavno održanoj konferenciji za novinare. Kako je objasnio, u pitanju je „velika revolucija“ koja predstavlja odlično rešenje za problem masovnog turizma, sa kojim se Venecija bori već decenijama.

Venecija, Italija Foto: Pixabay/michelleraponi

Cena karte kretaće se između tri i 10 evra, navodi CNN. Razlog za ovakvu varijaciju u ceni vezan je za broj posetilaca. Što više bude bilo zainteresovanih posetilaca, to će biti i viša cena ulaznice.

Kako je pojasnio Venturini, cilj nije da dođe do zatvaranja grada, već da se turisti podstaknu da planiraju posetu i izvrše na vreme rezervaciju, kako bi se smanjili „turistički talasi“.

- Venecija je živi grad i tako mora da ostane – napomenuo je Venturini.

Ko ne mora da plati ulaznicu?

Planirano je da na jesen zvanično bude predstavljen sistem rezervacije karata. Takođe su predviđene i kategorije posetilaca koje će biti izuzete od obaveze plaćanja ulaznica.

Kako je naveo Mišel Zuin, odbornik za budžet, stanovnici Venecije i deca do šest godina starosti neće imati obavezu da plaćaju ulaznicu prilikom posete. Osim njih, ulaznice neće plaćati ni vlasnici kuća u gradu, kao ni oni koji posećuju rodbinu u Veneciji ili u grad dolaze iz zdravstvenih razloga, ali ni oni koji dolaze zbog neke sportske ili kulturne manifestacije.

Venecija, renesansna palata, Prokuratie Vekje, Prokuratie Vekje Foto: Shutterstock

Gosti venecijanskih hotela takođe će biti izuzeti od plaćanja, uzevši u obzir da imaju obavezu da u hotelu plate boravišnu taksu.

- Nije to sistem za zaradu, već za upravljanje turističkim tokovima – naglasio je Zuin i objasnio da će prihod od taksi pomoći stanovnicima Venecije kroz snižavanje poreza, koji je ionako visok najpre zbog velikog broja turista kojima se izdaje smeštaj.

Izuzev za istorijski centar Venecije, ulaznice će biti naplaćivane i za sledeća ostrva: Lido di Venecia, Palestrina, Murano, Burano, Torčelo, Sant’Erazmo, Matzorbo, Matzorbeto, Vinjole, S. Andrea, La Ćertoza, S. Servolo, S. Klemente i Povelja.

Kazne za nepoštovanje ove obaveze će se kretati u rasponu od 50 do 300 evra.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    9. jul 2022. | 14:51

    Da im platim. NIKADA.

    Podelite komentar