• 2

Gradić u Vojvodini koji su proslavili konoplja i festival haiku poezije

Koliko su Odžaci bili značajan centar između dva svetska rata govori podatak da je upravo ovde određivana cena kudelje za ceo Stari kontinent

  • 2
Odžaci Foto: Ivan Strahinić

U zapadnom delu Vojvodine, u bogatoj i plodnoj Panonskoj ravnici nalaze se Odžaci, grad koji je u Srbiji vekovima bio poznat kao “Kuća konoplje”.

Iste godine kad je bio boj na Kosovu, Odžaci su osvanuli u zemljišnim knjigama kao selo pod nazivom Odos, odnosno Hodos.

Odakle potiče naziv Odžaci ni danas se sa sigurnošću ne može utvrditi. Po jednoj teoriji, naziv se vezuje za turski jezik u čijoj vojnoj terminologiji reč “odžak” označava vojnu posadu, a po drugoj naziv potiče od dimnjaka (odžaka) koji su virili iz zemunica napravljenih na prostorima današnjih Odžaka. Postoji, naravno, i treća teorija, po kojoj je gradić dobio naziv po gradu Odžak u Bosni, odakle je na ove prostore u 16. veku doseljeno nekoliko srpskih porodica.

Kolonizacija Odžaka započeta je u drugoj polovini 18. veka, kada su u varoš koja se tiskala uz reku Mostongu stigle porodice iz nemačkih oblasti, takozvane podunavske Švabe. Zbog idealnih geografskih uslova koje su zatekli kolonisti su se bavili uzgajanjem konoplje, biljke koja je duže od dva veka bila kamen temeljac industrije u ovom delu Vojvodine.

Ostaće upamćeno da su Odžaci bili jedan od najvećih centara za proizvodnju kudelje u Evropi, te da je upravo ovde između dva svetska rata određivana cena kudelje za Stari kontinent.

Upravo zahvaljujući preradi konoplje i činjenici da je kudelja i te kako bila na ceni u celoj Evropi, proizvodnja tekstila je proširena, pa su tako iz Odžaka u Evropu stizali i tepisi od jute, kao i vunene i svilene tkanine.

Danas, Odžaci su prepoznatljivi po velikom broju turističkih manifestacija, počev od “Moto festa”, “Dana Dunava”, Međunarodnog festivala meda, “Odžačke rakijade”, “Fijakerijade”, “Zlatnog kotlića”... Ipak, ono što je zaštitni znak Odžaka je Haiku festival koji se održava duže od 30 godina. Ujedno, to je najstariji i najvažniji festival haiku poezije u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tantor

    7. jul 2022. | 11:47

    Jedina stvar koja je istinski proslavila Odzake su krugovi u zitu otkriveni 2000-te.

    Podelite komentar

  • No

    6. jul 2022. | 21:48

    Mislim da ima autentičnijih fotografija o ovom gradiću

    Podelite komentar