• 0

Profesor Arčibald Rajs dao je dušu ovom delu Srbije: Krupanj je znao da mu se oduži

Čuveni švajcarski forenzičar koji je obavestio svet o zločinima Austrougara, autor knjige “Čujte, Srbi!” bio je posebno vezan za planinu Jagodnju i Krupanj

  • 0
Mačkov kamen, Jagodnja

Foto: Ivan Strahinić

Jugozapadno od Krupnja, između Drine i Borske planine nalazi se Jagodnja, koja spada u niže planine u Srbiji, ali je zbog pošumljenosti izuzetno atraktivna za šetnju i planinarenje.

Sa dva najviša vrha - Mačkovog kamena (923 metra nadmorske visine) i Košutnja stope (939 metara nadmorske visine) kao na dlanu mogu se videti nabujala Drina i panorama Republike Srpske.

Na vrhu Mačkovog kamena podignuta je spomen-kosturnica u kojoj su pohranjeni ostaci poginulih boraca iz Prvog svetskog rata. Spomenik koji je visok osam metara napravljen je od granitnih blokova sa zvonikom i krstom na vrhu.

Jedan od članova odbora za izgradnju spomen-kosturnice u slavu onima koji su poginuli u jednoj od najtežih bitaka u Velikom ratu bio je profesor Arčibald Rajs, kriminolog svetskog glasa i veliki prijatelj Srba.

Iako mu je, po vlastitoj želji, srce sahranjeno na Kajmakčalanu, a posmrtni ostaci na groblju u Topčideru, građani Krupnja s ponosom prepričavaju da je profesor Rajs bio posebno vezan za njihov kraj - kako za sam Krupanj, tako i za planinu Jagodnju i Mačkov kamen.

U znak zahvalnosti za sve što je učinio za ovaj deo Srbije, u porti crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju podignita je spomen-česma njemu u čast, a jedna ulica u Krupnju nosi njegovo ime.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja