• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu Rađevine nalazi se grad bogat prirodnim lepotama i kulturnim vrednostima

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 280 metara. Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, dok je Loznica udaljena tek nešto manje od 30 kilometara

  • 0
Krupanj Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali reke Drine, u srcu Rađevine, oivičen Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama, leži Krupanj.

Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 280 metara. Od Beograda ga deli oko 150 kilometara, dok je Loznica udaljena tek nešto manje od 30 kilometara.

Spajanjem tri reke, Kržave, Bogoštice i Čašavice, koje protiču kroz Krupanj, nastaje reka Likorda, i to baš u njegovom centru, navodi “Turisti.rs“.

Znamenitosti srca Rađevine

Danas se u Krupnju može videti Stara apoteka, koja se nalazi u vili Pere Despića, sagrađenoj 1914. godine. U okviru ambijentalne celine grada, karakterističnog po četiri reke, nalazi se i zadužbina Nikole Spasića.

Na mestu nekadašnjeg Megdana, na ušću dveju reka, u centralnom delu Krupnja, smešten je i glavni gradski park, ističe „Krupanj.org“.

Spomenik Stolice, Krupanj Foto: Nikola Anđić

Stara crkva posvećena prazniku Vaznesenja Gospodnjeg u ovom gradu izgrađena je 1842. godine. Svoju zadužbinu je Krupnju darovao i srpski kralj Petar Prvi Karađorđević. Crkva spomen-kosturnicu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg izgrađena je po nacrtu arhitekte Momira Korunovića.

Crkva Dobri potok, Krupanj Foto: Ivan Strahinić

U okviru Doma kulture „Politika“, koji se prostire na 3.000 kvadratnih metara, osim pozorišne dvorane nalaze se i mala sala, galerija i biblioteke, kao i atelje i kancelarijski prostor.

Brojni su i sportski tereni u gradu, dok je okolina Krupnja posebno zanimljiva za posetu.

Crkve i znamenitosti okoline Krupnja

Na mestu nekadašnje svetinje iz 15. veka, u Beloj Crkvi je 1889. godine izgrađena crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju. Ono po čemu je specifična jesu žrtvenik i 30 stećaka, koji se i danas mogu ovde videti.

U Dobrom Potoku u blizini Krupnja nalazi se crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, izgrađena tokom 16. veka, a tu je i spomen-kompleks, u okviru koga se nalaze dve kapele u pećinama. Jedna je posvećena Svetoj Petki, druga Svetom Prokopiju. U okviru kompleksa nalazi se i groblje staro pet vekova, kao i muzej lova i dva etno muzeja, u kojima se posetiocima nudi prilika da se bolje upoznaju sa upotrebnim predmetima i narodnim nošnjama iz 18. i 19. veka.

Crkva Dobri potok, Krupanj Foto: Ivan Strahinić

Muzejski kompleks Stolice i onaj u Beloj Crkvi, zatim spomen-kapela na lokalitetu Mačkov kamen i lokalitet Rađev kamen tek su neki od brojnih turističkih potencijala koje ovaj deo naše zemlje ima da ponudi.

Video: Splavarenje i kad pada kiša, pa to je nešto najlepše

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja