• 0
 ≫ 

Novosti iz sveta putovanja često deluju senzacionalistički, ali ima tu svačeg zanimljivog

 ≫ 

Kao najprikladniji grad za život označen je Beč... Dubai se može pohvaliti novim muzejem i restoranima sa Mišlenovim zvezdicama... Bazni kamp na Mont Everestu možda mora da bude izmešten... Pronađeno je rešenje za sve koji često gube slušalice u avionu

  • 0
putovanja

Shutterstock

Putovanja su opet aktuelna, pa nije ništa čudno ni što se mogu pročitati mnoge senzacionalne vesti o brojnim svetski poznatim destinacijama i novotarijama u vezi sa putovanjima. Tu su sedišta budućnosti u avionima, prve Mišlenove zvezdice na Bliskom istoku, destinacije idelane za život i još mnogo toga.

Svake godine "Economist Intelligence Unit" objavljuje listu gradova u svetu koji su najpogodniji za život. Brojni faktori se uzimaju u obzir prilikom rangiranja, poput pristupa zelenim površinama, kvaliteta zdravstvene zaštite i stope kriminala.

Čak šest od deset mesta na toj listi ove godine osvojili su evropski gradovi. A kao najprikladiniji za život okarakterisan je Beč.

beč, austrija

Foto: shutterstock.com

Objavljeno je i da su dve evropske zemlje uspele da smanje rizik od korona virusa, i to Švedska i Ruminija.

Na listi gradova najboljih za život dobro je pozicionirana i Severna Amerika, odnosno Kanada. Čak tri kanadska grada su se ove godine našla na toj listi.

Mont Everest

Foto: Pixabay/simon

Premeštanje baznog kampa

Zbog topljenja glečera Khumbu, Nepal će možda morati da izmesti bazni kamp Mont Everesta. Nepalske vlasti se bave istraživanjima različitih mogućnosti, kako bi izbegle eventualnu štetu po okolinu na konkretnoj lokaciji.

Kako je za CNN objasnio Taranath Adhikari, generalni direktor Odeljenja za turizam, sva je prilika da priroda na učtiv način pokušava da ukaže na to da su ljudske aktivnosti doprinele mnogo bržem topljenju od očekivanog.

Uprkos tome, nema mesta panici. Odluka se može čekati najmanje dve do tri godine, zbog poteškoća prilikom prikupljanja podataka o najvišoj planini na svetu.

Mont, Everset, Mount Everest

Mont Everest / Foto: Tanjug/AP

Misterija potopljenog Kraljevstva

Restoran inspirisan Zabranjenim gradom navodno je nedavno potonuo na udaljenom području Južnog kineskog mora. Džambo kraljevstvo Hong Konga nekada je važilo za najveći plutajući restoran na celom svetu.

Vlasnici restorana navode da je brod „još uvek u vodama“ u blizini Maršalskih ostrva. Poznato je da je u martu 2020. godine brod zatvoren. Budući da vlasnici nisu mogli da pronađu finansijera za troškove održavanja, najavljeno je da će zatvaranje biti trajno.

U vreme navodnog potonoću, brod je bio na putu od Hong Konga do Kambodže, gde je trebalo da bude smešten, kada ga je u blizini Maršalskih ostrva zadesila oluja.

Love Lake Dubai

Foto: Shutterstock

Noviteti u Dubaiju

Novi muzej budućnosti otvoren je ove godine u Dubaiju uz zasluženu pažnju. U najsjajnijem gradu na svetu nalazi se ovaj jedinstveni muzej, ali i neki od najboljih restorana na Bliskom Istoku, koji su sada ponosni nosioci Mišlenove zvezdice.

Sedišta budućnosti u avionu

"Euphony", nov koncept sedišta u avionu francuskog dizajnera enterijera aviona "Safran Seats", mogao bi da pomogne svima onima koji često gube slušalice tokom putovanja. U pitanju je sedište koje u naslonu za glavu ima ugrađene slušalice.

Mana mu je što trenutno još uvek ne postoji na tržištu, ali postoje najave da neimenovana avio-kompanija ima u planu da ponudi i ovakvvo sedište putnicima prve klase tokom naredne godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja