Quantcast
 • 1
 ≫ 

Poslednjih 5 evropskih zemalja u kojima još važe ograničenja putovanja

 ≫ 

Španija, Francuska, Holandija, Malta i Luksemburg su jedine zemlje na evropskom tlu, u kojima su još uvek na snazi određena ograničenja za putnike

 • 1
Digitalni zeleni kovid sertifikat

Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Gotovo svaka zemlja na tlu Evrope više ne iznosi nikakve zahteve pred strance, koji žele da je posete. Ipak, u ovom trenutku ih je ostalo još samo pet u tom delu sveta, u okviru kojih su još uvek na snazi određena ograničenja.

Poslednja zemlja na tlu Evropske Unije koja je ukinula sva ograničenja je Portugal, koji je to učinio 1. jula.

Španija, Francuska, Holandija, Malta i Luksemburg su jedine zemlje na evropskom tlu, u kojima su još uvek na snazi određena ograničenja za putnike, navodi Traveloffpath. Pre putovanja svakako je preporučljivo proveriti aktuelne informacije na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Španija Majorka

Foto: Pixabay

Španija

Državljani Republike Srbije koji putuju u ovu evropsku zemlju treba da prilože ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test, koji ne sme biti stariji od 24 časa. Vaksinicani putnici bi trebalo da prilože potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Da bi ta potvrda bila priznata, mora biti izdata od strane nadležnih institucija i to najmanje 14 dana nakon primljene druge doze vakcine, a najviše 270 dana. Ako je potvrda istekla, njena validnost se produžuje primljenom trećom dozom vakcine. Sve vakcine koje je zvanično odobrila Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija su priznate na tlu Španije, što znači sve vakcine koje su bile dostupne građanima naše zemlje, izuzev „Sputnik V“. Ako je putnik i primio tu vakcinu, potvrda mu može biti validna, ukoliko je treća, takozvana buster doza uključivala jednu od priznatih vakcina.

Četvrti dokaz koji putnici imaju pravo da prilože je validan dokaz o preležanoj bolesti, koji je izdat najranije 11 dana posle prvog pozitivnog testa na korona virus. Počev od datuma prvog pozitivnog testa ta potvrda važi 180 dana.

Pariz, cene

Foto: Telegraf.rs

Francuska

Ukoliko su u pitanju putnici, koji su propisno vakcinisani, dovoljno je da pokažu o tome validan dokaz kada putuju u Francusku.

Međutim, ako je neki putnik nevakcinisan, ima obavezu da priloži ili negativan rezultat testa i to PCR, ne starijeg od 72 sata ili antigenskog, ne starijeg od 48 sati. Takođe ima pravo da priloži i važeći dokaz o oporavku od bolesti, to jest pozitivan rezultat testa, urađenog najmanje 11 dana, a najviše šest meseci od momenta polaska. Sve navedeno odnosi se na putnike starije od 12 godina.

holandija

Foto: Shutterstock

Holandija

Ako ne poseduju validan sertifikat o potpunoj vakcinaciji, državljanima naše zemlje neće biti dozvoljen ulaza u Holandiju, osim ako nije u pitanju lice koje ima regulisan boravak u toj zemlji.

Opšta je preporuka da se po dolasku u Holandiju putnici propisno testiraju.

Za dodatne informacije možete posetiti zvaničan sajt Vlade Holandije, na ovom linku.

Malta

Foto: Pixabay/spfoia

Malta

Zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom koji je izdavan u našoj zemlji se smatra zvanično priznatim na Malti i to za sve vakcine, koje su priznate od strane Evropske medicinske agencije. A to znači da su priznate vakcine sledećih proizvođača: „Pfizer“, „Johnson&Johnson“, „Moderna“, „AstraZeneca“ i „Novovax“.

Važećim se smatra sertifikat ako je prošlo najmanje 14 i ne više od 270 dana od primanja poslednje doze primarne vakcinacije ili ako je putnik primio i treću, takozvanu buster dozu.

Putnici koji ne poseduju validan sertifikat o vakcinaciji, koji je priznat na Malti, imaju obavezu da prilože negativan PCR test, ne stariji od 72 sata izdat od strane akreditovane laboratorije na engleskom jeziku ili preveden na engleski, pa overen od strane nadležne laboratorije, odnosno lekara. Imaju pravo da prilože i negativan brzi antigenski test, uz uslov da nije stariji od 24 časa pre dolaska i da je u formatu EU digitalnog covid-19 sertifikata. Mogu priložiti i dokaz o preležanoj bolesti ne stariji od 180 dana, pod uslovima koje navodi Malta.

Grad Luksemburg

Foto: Pixabay/waldomiguez

Luksemburg

Slična pravila važe i prilikom ulaska na teritoriju Luksemburga za državljane naše zemlje. Pod uslovom da su vakcinisani nekom od vakcina, koje je odobrila Evropska agencija za lekove i to „Pfizer“, „Johnson&Johnson“, „Moderna“ i „AstraZeneca“. Mogu priložiti i dokaz o preležanoj bolesti, ako imaju važeći sertifikat o vakcinaciji, odnosno oporavku, koji mora da bude kompatibilan sa EU sertifikatom i važi 9 meseci od prijema druge doze izabrane vakcine.

Dokaz o oporavku od bolesti važi 180 dana od pozitivnog testa, dok sertifikat o takozvanoj buster dozi ima neograničen rok trajanja.

Video: Velike gužve na Horgošu, ljudi čekaju po pet sati

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • Maja

  17. jul 2022. | 21:35

  Posle 25.07.. i ova ograničenja se ukidaju.

  7
  0

  Podelite komentar