• 1

"U jesen ovde izgubiš dugme, a u proleće izraste kaput": Mačva je dom hajdučkih harambaša

U mnogim selima u okolini Bogatića i danas postoje domaćinstva u kojima se može videti kako je izgledao život u ovom delu Srbije pre dva veka

  • 1
Bogatić Foto: Ivan Strahinić

U zapadnom delu Srbije, između Drine i Save, na stotinak kilometara od Beograda nalazi se Bogatić, varoš poznata po velikom broju turističkih manifestacija i posvećenosti meštana da sačuvaju od zaborava nekadašnji način života u ovom delu Mačve.

Čini se da niko tako kao Bogatinci i stanovnici okolnih sela ne umeju da sačuvaju dedovinu i dočaraju kako se živelo u plodnoj ravnici pre dva veka.

Etno-sela u ovom delu Srbije pravi su muzeji na otvorenom.

Prostrane avlije, ambari za odlaganje kukuruza, padoci za konje, bunari, zaprežna kola, eksponati poput fijakera, sanki, razboja, veriga, preslica i starinskih kredenaca… sve to čeka turiste koji ulaskom u bilo koje starinsko domaćinstvo mogu da se vrate u 19. vek i uvere se kako se živelo u Bogatiću u to doba.

A živelo se i bogato, i domaćinski, i radno, i hajdučki. Pola u šali, pola u zbilji, Mačvu je bio glas da u njoj “u jesen izgubiš dugme, a u proleće nikne kaput”. I znameniti srpski pisac Janko Veselinović, rođen baš u ovom kraju, opisivao je Mačvu kao “bogatu curu”:

“Sve što se u njenu crnu utrobu baci donosi bogata ploda. Lepa su njena polja kad ozelene, a još lepša kad se pozlate zlaćanim vlaćem. Ona vam je kao tuđinka, ne da se svakom poznati!”

U čast autora kultnog istorijskog romana “Hajduk Stanko”, u Bogatiću se tradicionalno održavaju “Dani Janka Veselinovića”, manifestacija na kojoj se dodeljuje nagrada za najbolji istorijski roman.

Bogatić je, takođe, i domaćin manifestacije “Hajdučko veče” koja je prvi put održana davne 1966. i od tada se svakog prvog vikenda u avgustu bira hajdučki harambaša. Takođe, posetioci mogu da prisustvuju tradicionalnoj mačvanskoj svadbi, da se takmiče u ribolovu i pripremanju riblje čorbe, gađaju glinene golubove i učestvuju u “Hajdučkoj regati”.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Biljana

    14. jul 2022. | 18:42

    "Nema lepse ravnice u Srbiji od Macve" 💖

    Podelite komentar