• 0
 ≫ 

Oni su ponos Grčke: Evzoni neguju herojsku tradiciju, biraju se iz redova najboljih

 ≫ 

Evzoni danas pripadaju predsedničkoj gardi i imaju samo ceremonijalne dužnosti, ali su 1868. godine, kada su osnovani, postali udarna pesnica grčke vojske u borbi protiv turske okupacije

  • 0

Većinu Srba reč „ Evzoni“ asocira samo na granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke koji stotine hiljada naših državljana svakog leta prelaze na putu do popularnih letovališta na Egejskom i Jonskom moru. Međutim, za Grke ova reč ima mnogo dublje značenje, a biti „evzon“ je san svakog tamošnjeg vojnika jer se ovim imenom mogu nazvati samo najbolji iz njihovih redova.

Evzoni danas pripadaju predsedničkoj gardi i imaju samo ceremonijalne dužnosti, ali su 1868. godine, kada su osnovani, postali udarna pesnica grčke vojske u borbi protiv turske okupacije. Učestvovali su i u potonjim ratnim sukobima i uvek se smatrali elitnim jedinicama koje su se isticale neustrašivošću.

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Atini je smena straže koju evzoni drže ispred grčkog parlamenta na trgu Sintagma kod spomenika Neznanom junaku. Na svakih sat vremena trojica vojnika menjaju mesta, a razlog za kratak period smene je izuzetna zahtevnost stražarske dužnosti.

Naime, evzoni stoje potpuno nepokretni, komuniciraju samo sa zapovednikom straže i to očima, jednim treptajem za „da“, a dva za „ne“. Uslovi za izbor među pripadnike ove jedinice su rigorozni, evzon može biti samo vojnik viši od 187 centimetara, jake građe i izuzetne mentalne snage. Pre stupanja na dužnost prolaze obuku fizičke i psihičke izdržljivosti, a da i pored toga biti evzon nije nimalo lako svedoči i to što stražarsku dužnost obavljaju tri puta po sat vremena u periodu od dva dana.

Osim po čuvenju, poznati su i po tradicionalnoj odori koja je teška više od dvadeset kilograma i za čije je oblačenje potrebno najmanje 45 minuta, i to uz tuđu pomoć. Imaju tri različite uniforme koje nose u zavisnosti od vremenskih prilika i trenutnih dužnosti.

Zvanična bela, koja se radi 80 dana, sastoji se od fustanele, suknjice sa 400 falti koje simbolizuju 400 godina provedenih pod turskom okupacijom, zatim crvene kape fario sa grbom, crne svilene kićanke, simbola suza prolivenih za žrtvama, košulje čija je belina manifestacija nevinosti i borbe za slobodu, prsluka fermeli sa oslikanim narodnim motivima i slovima X za Xristianos i O za Ortodoks. Takođe, i po najvećoj vrućini nose po dve vunene čarape vrakos vezane trakom od crne svile na svakoj nozi.

Za ceremonijalne pokrete najvažnije su crvene cipele karouhi sa po 60 metalnih bodlji koje prilikom udarca o beton stvaraju karakteristični zvuk, a teške su čak tri kilograma. Osim ove imaju i uniformu dulamas inspirisanu tradicionalnom nošnjom sela na zapadu Grčke, zimska verzija je tamnoplave, a letnja smeđe boje. Naoružani su puškom, a prilikom smene straže izvode evzonski korak, ispruženu nogu okreću u obliku broja četiri.

Prilikom smene straže na Sintagmi gledaju u znamenje neznanog junaka i odaju počast svim žrtvama oslobodilačkih ratova Grčke. Osim ispred parlamenta drže stražu i kod palate grčkog predsednika, podižu i spuštaju zastavu na Akropolju, učestvuju na godišnjoj paradi u Njujorku, a povodom proslave nacionalnog dana Grčke te svakog Vaskrsa prate svetu vatru iz Jerusalima u Atinu.

O hrabrosti Evrzonija i poštovanju tradicije ove jedinice govori i događaj iz 2010. godine, kada su trojica pripadnika garde odbila da napuste stražarsko mesto na Sintagmi nakon dojave da će na tom mestu eksplodirati bomba. Trg je evakuisan, na Sintagmi su ostali samo evzoni koji su očima dali znak da ne nameravaju da se sklone bez obzira na opasnost. Ostali su uspravni, nepomičnog tela i pogleda i kada je eksploziv aktiviran. Trojicu evzona je tim povodom tada primio i tadašnji predsednik Grčke Karolos Populjas.

 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja