• 0

U Istri od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena: Nema tuširanja na plažama i kupalištima

Zabranjeno korišćenje pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova, javnih i privatnih površina, javnih zelenih površina, kao i za tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice

  • 0
Pula, Hrvatska Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stepena. Zabranjeno je korišćenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova, javnih i privatnih površina, javnih zelenih površina, kao i za tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su pijace i ribarnice.

Ova mera doneta je na sastanku istarskog župana s gradonačelnicima i direktorima vodovoda u petak, jer hidrološka situacija na području Istre već neko vreme nije povoljna, a znatnije padavine se ne očekuju u narednih mesec dana, prenosi Seebiz.

Istarski župan Boris Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu kako ne bi bili primorani da donose još restriktivnije mere, sve u cilju stalnog snabdevanja pitkom vodom građana i gostiju.

- Apelujem na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani da donosimo još restriktivnije mjere. Svako od nas može da uštedi 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju - rekao je Miletić.

Meteorolozi najavljuju da će Hrvatsku ove nedelje zahvatiti novi toplotni talas, pa bi suša mogla da potraje.

Kontrolu sprovođenja mere redukcije korišćenja pitke vode obavljaće komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršioce delomično ili potpuno isključiti iz sistema vodosnabdevanja, sve dok traju mere redukcije, navodi se u informaciji.

Inače, kao piše Index.hr na stranicama Županije nema obaveštenja o tome da su uvedene restrikcije vode, niti dodatnih detalja i uputstava.

U marini po Istri pojavile su se obaveštenja da od danas nema pranja brodova pitkom vodom, a tek treba videti šta će biti sa autopraonicama jer je i pranje vozila pitkom vodom od danas zabranjeno.

Iz Grada Pule najavili su da javno poduzeće "Pula Herculanea" danas, kao i proteklih 14 godina, usluge zalivanja javnih zelenih površina u centru Pule te čišćenja ulica sprovodi koristeći vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoovodnom sistemu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće.

Od ukupnih 70.000 m3 za koje je izdana dozvola za korišćenje vode ove godine iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišćeno je 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama utvrđeno je da ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja