• 0

Najlepši kanjoni i klisure u Srbiji: Atrakcije koje ostavljaju bez daha

Svaki turista ima svog favorita među ovim prirodnim lepotama - šta vi birate?

  • 0
Nova Varoš - Uvac Foto: Ivan Strahinić

Kad upitate bilo kog stranca koji je bio na odmoru u Srbiji po čemu će pamtiti našu zemlju, dva odgovora su neminovna - predivna priroda i ukusna hrana.

Popularnosti Srbije kao turističke destinacije doprinosi mnogo toga, ali prirodne lepote svakako su na vrhu liste.

Ono što sve turiste - i domaće i strane posebno oduševljava su kanjoni i klisure, jer se nalaze u netaknutoj prirodi i plene lepotom.

1. Ovčarsko-kablarska klisura

Između planina Ovčar i Kablar, na dvadesetak kilometara od Čačka nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura kojom meandrira Zapadna Morava.

Pored planinarenja koje je svakako veliki izazov za većinu turista koji dođu u ovaj deo Srbije, u Ovčarsko-kablarskoj klisuri je i veliki broj manastira, zbog čega je verski turizam u ovom delu Srbije i te kako razvijen.

2. Jelašnička klisura

Iako je dugačka svega dva kilometra, a široka svega 30 metara, Jelašnička klisura spada u najlepše u našoj zemlji.

Nalazi se u blizini Niša i u njoj je stanište najvećeg broja leptira u Srbiji. Ljubitelji adrenalinskih sportova često izdvajaju Jelašničku klisuru kao lokaciju koja je posebno vredna pažnje, jer se ovde nalazi prvo sportsko penjalište sa čak 58 smerova.

3. Kanjon Uvca

Između Zlatibora i Zlatara nalazi se možda najčešće fotografisan predeo u Srbiji - kanjon reke Uvac. Dom beloglavog supa proglašen je Specijalnim rezervatom prirode. Iz godine u godinu sve više turista bira ovu destinaciju za odlazak na odmor.

4. Rosomački lonci na Staroj planini

Brze i snažne, ali kratke planinske reke formirale su više klisura i kanjona na Staroj planini, presecajući poput krvotoka beskrajno zelenilo i čineći da ovaj deo Srbije izgleda kao da je istrgnut iz bajke.

Jedan od najpoznatijih kanjona na Staroj planini su Rosomački lonci, remek-delo prirode na svega 30 kilometara od Pirota.

5. Đerdapska klisura

Najveća i najduža klisura u Evropi nalazi se upravo u Srbiji. Najpoznatiji delovi Đerdapske klisure su Kazan i Golubac, dok se u klisuri pod nazivom Gospođin vir nalazi prirodni lonac dubine 82 metra, što je jedna od najvećih rečnih dubina izmerenih na celoj planeti.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Svaki korak može da bude koban, daske trule a ograda razvaljena: Opasni most preko Zapadne Morave

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja