U dolini Timoka, na četrdesetak kilometara od Zaječara nalazi se Knjaževac, varoš poznata po specifičnom vinogorju i voćnjacima zahvaljujući kojima je u ovom delu Srbije decenijama cvetala proizvodnja džemova, rakija i vina.
Rajski ukusi po kojima je Knjaževac prepoznatljiv u gastronomskom, a posebno enološkom svetu stizali su do Nemačke, Rusije, pa čak i dalekog Japana.
Danas se iznova ulaže u voćarstvo i vinogradarstvo u ovom kraju, zbog čega se o Knjaževcu sve češće priča kao o “novoj maloj Toskani u Srbiji”.
Kao i većina naselja na ovim prostorima, i Knjaževac je u nekoliko navrata menjao naziv.
U rimsko doba bio je Timacum Minus, potom je preimenovan u Gurgusovac, a onda je januara 1859. godine došao niko drugi do veliki srpski knjaz Miloš Obrenović i tad započinje novo poglavlje u istoriji varoši na Timoku.
Naime, u vreme vladavine dinastije Karađorđević u današnjem Knjaževcu postojala je Gurgusovačka kula koja je služila kao tamnica. Meštani su je mrzeli, jer su u njoj mnogi zatvorenici okončali život, a takva sudbina zadesila je i pobratima knjaza Miloša Obrenovića. Došavši u tadašnji Gurgusovac, knjaz je najpre naredio da se kula sruši, a onda je gorko zaplakao na grobu svog pobratima.
U znak zahvalnosti što je srušio simbol smrti i straha u Gurgusovcu, meštani su promenili naziv varoši u Knjaževac.
Foto: Ivan Strahinić
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.