• 0

"Mala Toskana" u dolini Timoka dobila je ime po velikom srpskom knezu

Zahvaljujući specifičnoj klimi, alkoholna pića pravljena od voća iz ovog dela Srbije stizala su na trpeze širom Rusije, pa čak i dalekog Japana

  • 0
Knjaževac Foto: Ivan Strahinić

U dolini Timoka, na četrdesetak kilometara od Zaječara nalazi se Knjaževac, varoš poznata po specifičnom vinogorju i voćnjacima zahvaljujući kojima je u ovom delu Srbije decenijama cvetala proizvodnja džemova, rakija i vina.

Rajski ukusi po kojima je Knjaževac prepoznatljiv u gastronomskom, a posebno enološkom svetu stizali su do Nemačke, Rusije, pa čak i dalekog Japana.

Danas se iznova ulaže u voćarstvo i vinogradarstvo u ovom kraju, zbog čega se o Knjaževcu sve češće priča kao o “novoj maloj Toskani u Srbiji”.

Kao i većina naselja na ovim prostorima, i Knjaževac je u nekoliko navrata menjao naziv.

U rimsko doba bio je Timacum Minus, potom je preimenovan u Gurgusovac, a onda je januara 1859. godine došao niko drugi do veliki srpski knjaz Miloš Obrenović i tad započinje novo poglavlje u istoriji varoši na Timoku.

Naime, u vreme vladavine dinastije Karađorđević u današnjem Knjaževcu postojala je Gurgusovačka kula koja je služila kao tamnica. Meštani su je mrzeli, jer su u njoj mnogi zatvorenici okončali život, a takva sudbina zadesila je i pobratima knjaza Miloša Obrenovića. Došavši u tadašnji Gurgusovac, knjaz je najpre naredio da se kula sruši, a onda je gorko zaplakao na grobu svog pobratima.

U znak zahvalnosti što je srušio simbol smrti i straha u Gurgusovcu, meštani su promenili naziv varoši u Knjaževac.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja