• 0

Nevelika, a ipak monumentalna: Bogorodičina crkva u Srbiji je po mnogo čemu neobična

Počev od 1982. godine, ova crkva okarakterisana je kao kulturno dobro od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija

  • 0
donja kamenica Printscreen: Youtube/Zamediatelevizija

Kada se od Knjaževca krene u pravcu Pirota, nakon oko 15 kilometara puta nailazi se na selo sa tek nekoliko stotina stanovnika.

Ipak, Donja Kamenica je selo Zaječarskog okruga poznato po jednoj posve neobičnoj svetinji.

Crkva posvećena Bogorodici, karakteristična po zanimljivoj kombinaciji arhitektonskih stilova, nalazi se u ovom selu, smeštenom podno Stare planine, kroz koje protiče Trgoviški Timok.

Kako navodi TO Knjaževac, crkva u Donjoj Kamenici najvredniji je spomenik Eparhije timočke Srpske pravoslavne crkve.

Nepoznat ktitor

Iako postoje oprečna mišljenja o tome ko je ktitor, ne može se precizno definisati čak ni vreme gradnje ove crkve. Najverovatnije se radi o period između vladavine srpskog kralja Milutina i raspada carstva, navodi „Spomenicikulture“.

Crkva Svete Bogorodice, Donja Kamenica, Knjaževac Foto: Ivan Strahinić

Počev od 1982. godine, ova posve neobična i po mnogo čemu jedinstvena crkva, okarakterisana je kao kulturno dobro od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.

Crkva Svete Bogorodice, Donja Kamenica, Knjaževac Foto: Ivan Strahinić

Jedinstvene freske

Freska „Tajna večera“ se najčešće pominje, mada se u crkvi u Donjoj Kamenici po lepoti izdvajaju i ktitorske kompozcije, kao i „portreti vlastelina sa bogatim detaljima u prikazivanju njihove odežde“, navodi TO Knjaževac.

Ništa manje nisu značajne ni freske na kojima je prikazana Sveta Petka i njen život. Freska koja prikazuje Svete ratnike Teodora Tirona i Teodora Stratilata zagrljene takođe privlači pažnju posetilaca, kao i freske Blagovesti i Uspenja Presvete Bogorodice.

donja kamenica Printscreen: Youtube/Zamediatelevizija

Interesantno je pomenuti i da su mnoge od njih na neki način oskrnavljene, budući da se u Bogorodičininoj crkvi u Donjoj Kamenici mogu videti izgrebana lica svetitelja na pojedinim freskama. Kako svedoče stanovnici ovog knjaževačkog sela, to su zapravo učinili vernici, verujući da će im upravo to pomoći u izlečenju.

Na spratu i u kulama priprate, osim fresaka koje prikazuju život Svete Petke, mogu se videti i prikazi života Svetog Nikole, ali i portret ktitora, za koga se smatra da je najverovatnije bio neki bugarski vlastelin.

Godine 1958. u ovoj crkvi su izvršeni i slikarski i arhitektonski konzervatorski radovi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja