• 0
 ≫ 

Letovalište koje je izuzetno posvećeno održivosti nalazi se na obalama Crvenog mora

 ≫ 

Naziv ovog interesantnog i po mnogo čemu jedinstvenog letovališta potiče od pojma laguna, koji je potpuno u skladu sa celokupnim konceptom

  • 0
El Gouna, Egipat Foto: Pixabay/reisegerhardt

Na obalama Crvenog mora leži El Guna, egipatsko letovalište koje nastoji da učini sve kako bi maksimalno zaštitilo životnu sredinu.

U novembru ove godine će u Šarm el Šeiku biti održana 27. Konferencija Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama, poznata kao COP27. Ali ono sa čime mnogi nisu upoznati jeste da je El Guna bila fokusirana na održivost mnogo pre postojanja COP-a.

- Stvaranje zatvorenog, samoodrživog ekosistema uvek je bio cilj za El Gunu – rekao je za BBC Omar El Hamamsi, izvršni direktor švajcarske kompanije „Orascom Development“, koja je izgradila ovo letovalište i njime upravlja.

El Gouna, Egipat Foto: Pixabay/reesorts

El Guna je zamišljena kao idilično odmaralište na obali još 1989. godine. Ideja je potekla od Samiha Savirisa, egipatskog preduzetnika i inženjera u pomenutoj kompaniji.

Naziv ovog interesantnog i po mnogo čemu jedinstvenog letovališta potiče od pojma laguna, koji je potpuno u skladu sa celokupnim konceptom. Izgrađena na 20 ostrva, povezanih kanalima, El Guna je poznata po brojnim lagunama, tirkiznoj boji mora i peščanim plažama.

El Gouna El Gouna / foto: pixabay.com

Posetiocima se nudi mogućnost izbora između 18 hotela. U letovalištu se nalaze i dva golf terena, koja se navodnjavaju recikliranom vodom i iz gradskih postojenja za desalinizaciju. Za oktobar ove godine je najavljen i filmski festival u El Guni, a turisti mogu da uživaju i u ronjenju ili jedrenju, kao i u drugim zabavnim aktivnostima.

U gradu postoje i škola, biblioteka i bolnica, ali i univerzitet i sakralni objekti, što je sasvim dovoljno za oko 24.000 stanovnika. Zanimljivo je da El Guna ima čak i fudbalski tim, koji učestvuje u egipatskoj „Premijer ligi“.

Budući često hvaljen zbog svoje posvećenosti konceptu održivosti, grad je 2014. godine poneo laskavu titulu „Global Green Town“, čime je postao prvi na afričkom tlu i u arapskom regionu koji je tu nagradu osvojio. Ujedinjene Nacije dodeljuju tu nagradu gradovima koji ulažu napor da idu u smeru ekološke održivosti i zelenije zajednice.

El Gouna, Egipat Foto: Pixabay/annicab

Nešto ranije, u saradnji sa egipatskim ministarstvom turizma i ekonomske saradnje i razvoja, te sa komercijalnim turističkim operaterima, El Guna je pokrenula Inicijativu za hotel „Green Star“, prvi nacionalni program eko-sertifikacije na Bliskom Istoku u oblasti turizma. U pitanju je inicijativa koja ima za cilj borbu protiv rizika za životnu sredinu, poput smanjenja vode i povećanja zagađenja.

Na brojnim lokacijama u ovom egipatskom letovalištu mogu se videti namenski aparati za reciklažu, ali i egipatski prevoz, poznati „tuk-tuk“ na solarni i električni pogon, te električni sistem za deljenje bicikala, koji je pokrenut 2017. godine i prvi je takve vrste na tlu Afrike.

Arhitektura je inspirisana Nubijom, dizajnirana tako da postigne maksimalno pasivno hlađenje. U El Guni nije ništa čudno primetiti znakove, koji posetioce pozivaju na smanjenje potrošnje deterdženta i vode, dok u hotelima postoje namenske eko slavine, a plastične slamčice i plastična ambalaža ovde ne postoje.

El Gouna, Egipat Foto: Pixabay/reesorts

Budući da se više od 85% otpada reciklira i ponovo koristi, to se El Guna može pohvaliti sistemom nula otpada. Reciklira se i voda. Oko 6.700 kubika otpadnih voda se reciklira na dnevnom nivou, a zatim koristi uglavnom za navodnjavanje. Oko 95% potreba stanovnika El Gune za pitkom vodom obezbeđuju dva postrojenja za desalinizaciju na niskim temperaturama.

U fabrici za reciklažu se sva plastika pretvara u vreće za smeće, odeću i vešalice, dok stanovnici u velikom obimu namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača. Osim maslinovog ulja, farma „El Guna“ proizvodi i ulje jojobe, vunu, meso i urme. Postoji i osam gradskih ribljih laguna, koje nude sveže plodove mora.

Nije ništa neobično ni to što se u baštama hotela u ovom letovalištu uzgajaju povrće i začinsko bilje, a u gradu se mogu videti i brojna stabla smokava, manga i nara.

El Gouna, Egipat Foto: Pixabay/reesorts

Uprkos težnjama ka održivosti, menadžerski tim ovog grada priznaje da postoji određena doza napetosti između stvaranja održivog odmarališta i činjenice da za njegovu izgradnju moraju biti raskrčeni netaknuti prirodni pejzaži, uz napomenu da većina turista u El Gunu dolazi avionom, što se ne može okarakterisati kao prihvatljiv i poželjan prevoz u ekološkom smislu.

- Na visokom nivou, ljudska intervencija uvek izaziva početni poremećaj – zaključio je El Hamamsi, uz napomenu da na dugoročnom nivou El Guna ima za cilj da postane prvi grad bez emisije ugljen dioksida u Africi.

Video: Božanstvena plaža u Kamenarima na koju bi se ovog časa mnogi preselili

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja