• 1

Na privatnom ostrvu u Irskoj otkriveno arheološko blago: Veruje se da su ga sakrili monasi

Na ostrvu Derinaflan dvojica muškaraca su pomoću detektora metala došli do možda najuzbudljivijeg arheološkog otkrića u istoriji umetnosti

  • 1
Privatno ostrvo Derinaflan, Irska Foto: Pixabay/sarahrichterart

Na irskom ostrvu Derinaflan, u Tiperiju, jedan čovek i njegov sin su pomoću detektora metala došli do možda najuzbudljivijeg arheološkog otkrića u istoriji umetnosti zemlje.

Ne može se reći da je Derinaflan klasično ostrvo. Brežuljci koji se prostiru na površini od 44 hektara u privatnom su vlasništvu i nalaze se u najvećem okrugu u unutaršnjosti zemlje. Neobično je i po tome što štrči iz močvare Lurgoe, poput zelene fatamorgane i nije okruženo ni jezerom, ni morem ili okeanom. Ipak, po uobičajenim standardima, karakteriše se kao ostrvo.

Upravo tu su monasi još tokom 6. veka otkrivali lepotu samovanja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели IrishEyesExplore (@irisheyesexplore)

Naročito je interesantno što se baš na ovom ostrvu nalazi neverovatno arheološko blago, za koje se pretpostavlja da su ga sakrili monasi. Otkriće se pokazalo kao najinteresantnije u istoriji umetnosti na tlu Irske.

Ostrvo Derinaflan steklo je slavu na svetskom nivou još 1980. godine. Tada su otac i sin iz Klonmela, grada udaljenog oko 25 kilometara, uz pomoć metal detektora otkrili bogato ukrašenu času i tanjir.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Séamus Pádraig Ó hÉanáin (@lorrhalore)

Iako su najpre mislili da su otkrili čašu, naknadnim proučavanjima je utvrđeno da je u pitanju putir iz 9. veka. Takođe je utvrđeno da je ono što su mislili da je tanjir, zapravo patena, posuda koja je korišćena za držanje nafore, odnosno komadića hleba tokom efharistije u srednjevekovnim službama u irskim crkvama i da potiče iz 8. veka.

- U pitanju su „elitni“ predmeti, sa veoma visokim standardom izrade, nastali u vreme kada je rana irska crkva bila na vrhuncu – objasnila je za BBC Nesa O’Konor, arheolog i kustos u Nacionalnom muzeju Irske.

Privatno ostrvo Derinaflan, Irska Foto: Pixabay/degoergens

Putir i patena izrađeni su od srebra i ukrašeni izuzetnim primerima keltskog zlatarstva. Zanimljivo je da je filigranski ukrašena patena zapravo jedini sačuvani primerak tog tipa, koji potiče iz perioda ranog srednjeg veka na zapadnoevropskom tlu.

- Kombinacija predmeta je jedinstvena, budući da prestavlja kompletan oltarski set – navela je O’Konor i dodala da je zakopavanje dragocenosti u toku vikinških napada i dinastičkih previranja između 10. i 12. veka bila sasvim uobičajena pojava.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Peter Sommer Travels (@petersommertravels)

- Izgleda da su ga monasi namerno sakrili u vreme visokog rizika. Od tada, arheolozi su detaljno pregledali celo ostrvo Derinaflan i ništa drugo nisu pronašli.

Danas se ovi predmeti nalaze u Nacionalnom muzeju Irske u Dablinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Marija

    11. avgust 2022. | 22:50

    Da nisu templari zakopali?

    Podelite komentar