• 1

Oaza mira u Dalmaciji: Silba je ostrvo ljubavi na kom vladaju zaljubljeni, ali i pešaci

Malo dalmatinsko ostrvo koje će vas očarati čim na njega zakoračite

  • 1
Silba, ostrvo, Dalmacija Foto:Shutterstock

Dalmacija - destinacija poznata po prelepim vinima, ukusnoj pršuti, ali i nestvarno lepom moru i ušuškanim mestašcima koja podsećaju na oaze iz bajki. Jedno takvo mesto je i ostrvo Silba, koje je malo po površini, ali dušom i uspomenama koje ćete poneti daleko veće nego što možete i da zamislite.

Ostrvo Silba ima svega 15 kvadratnih kilometara, a na najužem delu nalazi se i jedino istoimeno naselje. Malo dalmatinsko ostrvo očaraće vas čim na njega zakoračite, a kada kažemo zakoračite to mislimo doslovno, jer su na Silbi zabranjeni automobili.

Do njega se stiže brodom ili trajektom iz Zadra, Lošinja ili Pule, a zbog zabrane korišćenja automobila Silba je idealno mesto za sve one koji traže miran odmor, daleko od buke, gužve i užurbane svakodnevice.

Mnogi kažu da je Silba i ostrvo ljubavi, te ćete, ukoliko odete ovde često sretati zaljubljene parove ili pak, one koju su krenuli u potragu za ljubavlju.

Ovo ostrvo ima bogatu šumovitu unutrašnjost, prelepe plaže i čisto, plavo more. Obala je bogata šljunkovitim i peščanim uvalama, a mnogi kažu da su najlepše plaže na hrvatskoj obali Jadrana upravo na ovom ostrvu. Najveća i najpoznatija plaža je Šotorišće na južnoj strani Silbe. Peskovito dno daje joj predivnu tirkiznu boju, a osim nje, Silba krije još puno takvih mesta koje možete da otkrijete.

Silba je poznata i po dvorovima koji su opasani visokim zidinama, ali i crkvama, te neće biti dosadna i onima koji vole istoriju i da istražuju, piše Pun kufer.

Legenda o tornju

Nekada, mornari su znali da godinama lutaju morima, a upravo takva priča veže se za Toretu, toranj koji se uzdiže na središtu Silbe. Legenda kaže da je kapetan Petar Marinić 1872. godine odlučio da sagradi toranj kako bi njegova voljena mogla da se popne i čeka njegov brod. Ali, posle mnogo godina iščekivanja, odustala je, pa se udala za drugog čoveka.

Godine su prolazile i Petar se konačno vratio. Šetajući, naišao je na grupu mladih devojaka među kojima se nalazila i jedna koja je veoma ličila na njegovu ljubav iz mladosti. Razgovor je potekao i na kraju se ispostavilo da je to ćerka žene koju je pre toliko godina ostavio na ostrvu. Kako ljubav ne pita za godine, Petar se oženio mladom devojkom, pa su oni dugo godina srećno živeli.

Druga legenda, ona urbanija, govori o velikim hitovima popularne grupe "Azra". Upravo u vreme koje se smatra kao najplodonosnije za grupu, Džoni Štulić provodio je svoja leta na Silbi. Da li je "Marina" pesma za koju je inspiraciju Štulić pronašao na ostrvu, samo on zna. Ali, bilo kako bilo, jedno je sigurno - Silba je ostrvo koje će inspirisati svakoga ko nogom stupi na njegovo tlo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miki

    20. avgust 2022. | 12:37

    Dalmacija i Dalmatinci ne postoje. Svi su postali Kroati.

    Podelite komentar